IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's продаде част от колекцията на пианиста Ван Клайбърн

За топ лота, оценено на до 12 хил. долара пиано Bechstein, не се намери купувач

10:45 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст. Снимка: Ройтерс

Руски икони, уникати от сребро и порцелан от колекцията на световноизвестния американски пианист Ван Клайбърн бяха продадени на търг на аукционната къща Christie's в Ню Йорк, съобщи РИА "Новости".

Колекционери наддаваха за повече от 300 предмета от тексаското имение на музиканта, в което той почина през февруари 2013 година.

Сред топ лотовете на аукциона бе роял на фирмата Bechstein, изработен в Берлин през 1869 г. Той е бил подарен на пианиста от майка му, бивша учителка по музика. Очакваше се за рояла да бъдат платени 8-12 хиляди долара. На аукциона обаче той не намери купувач.

За най-висока сума - 47 500 долара- беше купена английска сребърна чаша от XVIII век.

Освен това на търга бяха предложени картини, старинни сребърни съдове и предмети, английски мебели от XVIII век и други образци на изобразителното и приложното изкуство.

От руската част от колекцията на Клайбърн за най-висока сума (близо 7000 долара) беше купена скулптурната композиция от позлатен бронз "Войник на кон целува любимата си" на Василий Грачов. Руски чаен сервиз с позлата от края на XIX век беше продаден за 5000 долара.

Предметите, които е колекционирал Ван Клайбърн, разказват историята на неговия живот. Той е изнасял концерти по целия свят и винаги нещо си е носил от тези пътувания. Не е имал деца, затова тези вещи в известен смисъл са били неговото семейство, отбелязват от аукционната къща.

През май 2012 г. организираният от Christie's аукцион с предмети от колекцията на Клайбърн събра около 4,3 милиона долара. На него бяха предложени повече от 160 лота. Сред тях бе и принадлежалият на музиканта роял "Стенуей" от 1912 година, купен за 62 500 долара.

Световноизвестният пианист Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст в дома си във Форт Уърт, Тексас, след тежка битка с рака.

Клайбърн е роден през 1934 г. в Шривпорт, щата Луизиана. За първи път сяда зад пианото на 3-годишна възраст, а на 13 изнася първия си самостоятелен концерт заедно с Хюстънския симфоничен оркестър. Световна слава печели след сензационна победа в първия международен конкурс "Чайковски" в Москва през 1958 г., като тогава печели симпатиите не само на журито, но и на публиката.

Последната сценична поява на Клайбърн бе през септември 2012 г., когато музикантът участва в празненствата по случай 50-годишнината от създаването на престижното съревнование, кръстено на негово име.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още