IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромна колекция с видео игри търси новия си дом

Датски колекционери са похарчили над 700 000 евро за своята сбирка с игри и аркадни машини

13:18 | 13.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Spilmuseet&nbsp;</em></p>

Снимка: Spilmuseet 

Дали скоро огромната колекция от компютърни класически игри и игрални автомати няма да види надписа „Game over”?

Датският Spilmuseet („Музей на игрите") търси нов дом за около 10 хиляди компютърни и конзолни игри, 4000 аркадни игри и 1400 машини за аркадни игри. Това са игрални машини, каквито преди години можеха да се намерят в барове и игрални халета. „Аз съм сигурен, че нашата сбирка е най-голямата колекция в света", обяснява директорът на музея Руне Келер, цитиран от Wall Street Journal.

Сред съкровищата на музея са такива „антикварни вещи“, като функционираща машина  „Space Fortress" от 1981 г. и европейско издание на играта на Nintendo Sherriff от 1979 г. - първата с графики от Шигеру Миямото, създател на Super Mario  и Zelda. Тук също са и конзоли на производителя Amiga и игри от Commodore, устройства на Atari и класики като Pong.

Носталгичните играчи, които искат да преживеят отново своите тийнейджърски трепети пред мониторите, нямат късмет. Келер търси желаещ, който напълно да поеме колекцията и да представя пред обществото експонатите. Заедно с баща си той е събрал колекцията и оперира музея като частна компания. Двамата са похарчили за игрите около 700 000 евро и са реставрирали редица експонати в свободното си време. „Ние вярваме, че е важно да се запази историята на компютърните игри, като тази на филмите, книгите или музиката", казва Келер.

Вместо да печели от частния си проект, сега той се надявал друга институция да поеме инициативата и да „служи на обществения интерес". От датското правителство Келер не е получил никаква подкрепа. Сега той дава срок до началото на юни на всички заинтересовани, които биха искали да се включат в проекта.

Големи международни музеи за компютърни игри са а Musee Du Jeu Video в Париж и The Strong в щата Ню Йорк, САЩ. В Берлин също има Музей на компютърните игри. Неговият директор Андреас Ланге намира датската колекция за "очевидно много интересна, но нямаме място при нас за нея“.

„С 23 000 програми нашата компютърна колекция е значително по-голяма, но тяхната аркадна колекция е уникална“, заяви Ланге. „Датските машини са били възстановени от колекционерите. Като частни колекционери, те целят да запазят машините в оригиналния им вид".

Подобно на датския музей и този в Берлин не получава постоянно субсидии, а трябва да финансира сам оперативната с дейност. Принос в това до голяма степен имат посетителите. През миналата година общо 79 000 посетители са разгледали сбирката на бул. Karl-Marx-Allee в Берлин.

Снимки от музея в Дания вижте в галерията ни!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още