IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba придобива 50% от победителя в Шампионската лига на Азия

Половината от книжата на Гуанджоу Евъргранд ще струват на китайския интернет гигант 192 млн. долара

09:32 | 05.06.14 г.
<p>
	Победителят в&nbsp;Шампионската лига на Азия Гуанджоу&nbsp;Евъргранд. <em>Снимка: Planotatico.com</em></p>

Победителят в Шампионската лига на Азия Гуанджоу Евъргранд. Снимка: Planotatico.com

Най-голямата китайска компания за електронна търговия – Alibaba, постигна споразумение за придобиването на 50 на сто от акциите на футболния отбор Гуанджоу Евъргранд за 1,2 млрд. юана (192 млн. долара), предава CNBC. Тимът от Югоизточен Китай спечели последното издание на Шампионската лига на Азия.

Сделката по закупуването бе осъществена с Evergrande Real Estate – имотното дружество, което досега притежаваше пълния пакет от книжа на отбора. Новината бе потвърдена на специална пресконференция от основателя на Alibaba Джак Ма.

Според експерти китайският интернет гигант, който се насочва към първично публично предлагане (Initial public offering – IPO) на свои книжа до края на годината, е оценяван на внушителните 152 млрд. долара. Компанията и нейните филиали бързо се разширяват отвъд традиционната електронна търговия, като инвестират в областта на финансите, забавленията и дори създаването на филмова компания в Хонконг.

"Ние не инвестираме във футбола, инвестираме в забавление", отбеляза Ма. "Бъдещите перспективи пред Alibaba са здравето и забавленията", допълни той.

През януари Alibaba и филиалът ѝ Yunfeng Capital заплатиха 170 млн. долара за контролния пакет акции във фармацевтичното дружество CITIC 21CN.

Очаква се футболният клуб да пласира нови акции и да покани 20 стратегически инвеститора, които да бъдат с по 2% дялово участие в управителния съвет. Това в крайна сметка ще доведе до намаляване на дяловете на Alibaba и Evergrande Real Estate до 30 на сто.

"Искаме да използваме интернет и технологиите, които да помогнат на традиционните дружества да се трансформират", добави Ma. "Alibaba не се занимава с недвижими имоти, но ще подкрепя компаниите от сектора, като Evergrande", отбеляза още той.

През 2013 г. Evergrande Real Estate отчете рекламни приходи от своите волейболни и футболни отбори в размер на 363 млн. юана (58,1 млн. долара). Равнището бе с 23 на сто по-високо от постигнатото през 2012 г.

След обявяването на сделката акциите на Evergrande Real Estate, част от бенчмарка Hang Seng, поскъпнаха с 3,33 на сто до 3,72 хонконгски долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още