IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прочута картина на Ван Дайк не намери купувач по време на търг на Christie's

Очакваше се платното да достигне цена от 500 000 паунда

18:07 | 09.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.christies.com/</em></p>

Снимка: http://www.christies.com/

Картина на фламандския художник Ван Дайк не успя да намери купувач по време на търг на Christie's, съобщава BBC. Очакваше се портретът да бъде продаден за 500 000 паунда, но прогнозите така и не се сбъднаха.

Платното на стария майстор беше купено през 1992 г. от свещеника отец Джейми Маклиъд. Той се сдоби с него от антикварен магазин в Чешир срещу скромната сума от 400 паунда.

По-късно беше установено, че произведението е дело на Ван Дайк. След дълъг период на реставрация един от водещите световни експерти, познаващи изкуството на художника, потвърди, че картината е оригинална.

Смята се, че творбата е скица на част от груповия портрет „The Magistrates of Brussels”, който е бил поставен в кметството на Брюксел, докато не бива унищожен по време на френска атака през 1695 г.

“Картината има огромно значение, тъй като осигурява завладяващ поглед към метода на работа на Ван Дайк и представлява забележително запазено доказателство за изгубения групов портрет The Magistrates of Brussels”, заяви Фреди де Ружмон от Christie's по време на търга в Лондон.

Ван Дайк е роден в Белгия, но отива да работи в Англия през 1632 година по покана на крал Чарлз I.

На същия търг бяха предложени творби на старите майстори и британски картини. Платното „Saint Praxedis” на нидерландския художник Йоханес Вермер беше продадено за 6,2 млн. паунда. То беше едно от предложените две творби на художника, които отидоха при частни колекционери.

Произведението беше част от колекцията на покойния американски колекционер Барбара Пиасека Джонсон, а сумата от продажбата ще бъде дарена на нейната благотворителна фондация, разкриха от Christie's.

Няколко години имаше съмнения относно автентичността на картината, която Вермер създава в началото на своята кариера. Направените тестове установиха, че боята, използвана за направата ѝ, е същата като тази от други картини на художника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още