IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на китайско изкуство се възстановява

Той все още не е достигнал нивата от 2011 г., но експерти прогнозират, че бавният растеж може да е от полза

11:47 | 20.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две китайски порцеланови вази достигнаха цена от 1,2 млн. долара, друга, висока почти 18 см – 2,3 млн. долара, а бронзова статуя на Буда – 485 млн. долара, по време на търг, надминавайки значително предварителните оценки, пише Bloomberg.

Тези резултати са от Asia Week в Ню Йорк, където китайски дилъри и колекционери окупират залите за продажби, за да се сдобият с ценни парчета културно наследство.

Очаква се търговете на Sotheby's, Bonhams и Doyle New York да съберат общо 95 млн. долара.

Китайският пазар на изкуство възвръща силите си след като продажбите се сринаха с 43% до 6,6 млрд. долара през 2012 г., сочат резултатите от проучване на Artnet и Китайската асоциация на аукционерите.

Публичните търгове на китайски произведения на изкуството в световен мащаб събраха общо 8,5 млрд. долара през 2013 г. Сумата е с 29% по-висока от тази за предходната година, но все още е далече от 11,5-те млрд. долара от 2011 г. според „Global Chinese Art Auction Market Report 2013”.

“Пазарът значително се подобри“, твърди един от съставителите на доклада Клер МакАндрю. „Растежът е много по-бавен. Няма да видите нещата, на които станахме свидетели през 2010-2011 г.“.

Нови купувачи

Експанзията на китайския пазар на изкуство е придружена от разпространението на фалшификати, закъснели плащания или пълна липса на такива. Тези проблеми обезкуражават новите купувачи и подкопават доверието в китайските аукционни къщи.

По думите на МакАндрю те са наясно с този проблем и се опитват да направят нещо по въпроса.

Картините и калиграфията представляват най-големият пазарен сегмент. На тях се падат 66% от сделките в Китай. Антиките и произведенията на изкуството са вторият най-голям сектор, който представлява 20 на сто от продажбите в Китай през 2013 г.

Растеж

Най-скъпото китайско произведение на изкуството, продадено на търг през 2013 г., е позлатена бронзова фигурка на Буда, която достигна 30,5 млн. долара по време на търг на Sotheby's.

По-бавният растеж може да бъде от голяма полза за пазара, твърди МакАндрю.

"Средната класа няма да започне да купува изкуство в Китай, освен ако не се довери на пазара и ако цените отговарят на стойността“, твърди тя. Признаците за селективно купуване личат и по време на търговете в Ню Йорк тази събота.

Фалшификати

„Купувачите са станали по-бдителни по отношение на произхода и са по-малко толерантни към произведнията, които са оценени свръх високо“, посочва МакАндрю. „Очасти тази предпазливост несъмнено е свързана с фалшификатите, появяващи се на пазара“.

Повечето заможни китайски потребители гледат на изкуството като на инвестиция, разкрива доклад на ArtNet. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още