IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на Ротко събраха 76,5 млн. долара на търг

Интересът към американския майстор на абстрактния експресионизъм не стихва, твърдят експерти

14:26 | 11.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две картини на американския майстор на абстрактния експресионизъм Марк Ротко са продадени на търг на Sotheby’s в Ню Йорк за сумата от 76,5 млн. долара. Творбите са от колекцията на Рейчъл Мелън, вдовица на милиардера и меценат Пол Мелън.

Първото платно - “Без име / Жълто, оранжево, жълто, светлооранжево/”, е създадено през 1955 г. Купувачът му се сдоби с него срещу сумата от 36,6 млн. долара. Цената оправда очакванията, че ще се продаде за не по-малко от 30 млн. долара.

Втората творба “Без име”, нарисувана през 1970 г., е продадена за 39,9 млн. долара. Сумата надхвърля два пъти горната граница на предварителната оценка.

Новите собственици на двете картини на Ротко не са обявени публично. Според експертите интересът към изкуството на американския художник не отслабва.

През май 2012 г. неговото платно “Без име / Оранжево, чевено, жълто/” е продадено от Christie’s за 86,8 млн. долара. То се превръща в най-скъпото произведение на следвоенното изкуство, купувано някога на аукцион.

В рамките на търга са продадени и други творби от колекцията на Мелън, който почина през март тази година на 103-годишна възраст. Сред тях са четири монументални творби на абстракциониста Ричард Дибенкорн от известната колекция “Ocean Park. Цените им варират между 3,6 и 9,7 млн. долара.

Колекционер придоби картината “Плаж” на Пабло Пикасо, нарисувана от 1901 г. Цената, платена за нея, е 845 хил. долара, докато “Седяща селянка с коза” от 1994 г. на Камий Писаро достигна цена от 2,46 млн. долара.

Творбата “Жена, държаща букет” на Жорж Сера е купена за 5,3 млн. долара. Картината е особено специална, защото Пол Мелън я подарява за Коледа на съпругата си през 1956 г.

Сред продадените произведения е и масичка, дело на Диего Джакомети, който е брат на легендарния скулптор и художник Алберто Джакомети. Цената ѝ е 1,7 млн. долара.

Търгът, проведен в понеделник, е събрал 150 млн. долара от продажбата на произведения на изкуството. Между 20-и и 23-и ноември ще се проведе серия от подобни аукциони, на които ще бъде предложено колие с голям крушовиден 9,75-каратов диамант. Той е оценен на 10-15 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още