IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Barnes & Noble не оправдаха очакванията на анализаторите

Компанията все още е изправена пред въпроса кое от подразделенията си да отдели

18:07 | 10.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Barnes & Noble публикува по-слаби финансови резултати от очакваното за тримесечието, завършващо през януари, пише Wall Street Journal.

В края на февруари компанията обяви, че планира да отдели своя бизнес с колежански книжарници в публично търгувана компания. Това трябва да се случи до края на август тази година. Същевременно плановете за съживяване на бизнеса ѝ с Nook остават неясни.

По-рано Barnes & Noble планираше да отдели и проблемния си бизнес с Nook. Но скорошните резултати на подразделението, което включва електронни книги, устройства и аксесоари, направиха така, че за компанията е по-трудно да намери инвеститори за него, твърдят някои анализатори.

През последното тримесечие Nook отчете 50,6% спад в продажбите на устройства и 62,8% на аксесоари. Загубата на подразделение преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията, достигна 29 млн. долара, което е спад с 52,5% спрямо година по-рано.

Barnes & Noble се бори да се адаптира към променящите се условия в издателския бизнес и в продажбите на дребно. Потребителите разчитат все повече на онлайн магазините за купуването на книги, докато електронните книги превземат по-голяма част от пазара.

Но през последното фискално тримесечие 649-те книжарници на компанията се стабилизираха. Търговците на дребно поставят все по-силен акцент върху събитията в самите магазини, благодарение на което през последната година са привлекли повече посетители.

За третото фискално тримесечие сравнимите продажби в магазините на Barnes & Noble, без тези на продуктите на Nook, са нараснали с 1,7%, докато тези на подразделението за продажби на дребно са спаднали с 1 на сто.

Като цяло Barnes & Noble отчита печалба в размер на 72,2 млн. долара, или 93 цента на акция, което е повече от отчетените година по-рано 63,2 млн. долара, или 86 цента на акция. Разходите за данъци са нараснали до 73,8 млн. долара от 47,7 млн. долара година по-рано.

Приходите отчитат спад с 1,7% до 1,96 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters прогнозираха печалбата на акция да достигне 1,23 долара, а приходите – 1,96 млрд. долара. Брутната печалба пък се е увеличила от 30,2% до 32 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още