IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА е платила на Ирландия 5 млн. евро заради спорен гол на Франция

Голът след игра с ръка на френския нападател Тиери Анри класира "петлите" на Световното първенство в ЮАР през 2010 г.

10:51 | 05.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФИФА е платила на Ирландия 5 млн. евро заради спорен гол на Франция

ФИФА (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) е платила на Ирландската футболна асоциация ФАИ (Football Association of Ireland – FAI) 5 млн. евро, за да се избегне съдебно дело относно спорния плейоф срещу Франция за класиране на Мондиал 2010, заяви главният изпълнителен директор на ФАИ Джон Дилейни, цитиран от Ройтерс.

Ирландия отпадна от Франция в плейоф в два мача за класиране на Световното първенство в ЮАР през 2010 г. Решителният гол в реванша обаче дойде след игра с ръка в продълженията от страна на френския нападател Тиери Анри.

Бившият нападател на Арсенал и Барселона спря топката с ръка, след което подаде на защитника Уилям Галас, който отбеляза гол. В първия мач в Париж двата отбора завършиха 1:1, като по този начин Франция се класира за Световното с общ резултат от двата двубоя 2:1.

Футболните власти в Ирландия възразиха остро, като президентът в оставка на ФИФА Сеп Блатер дори разкри, че ФАИ е поискала от международната организация да ѝ бъде дадено "33-о място" на Световното първенство, ако двубоите не бъдат преиграни. Традиционно в последните години Световните първенства по футбол се провеждат във формата 8 групи по 4 отбора, като напред в битката за купата продължават първите два отбора от всяка група.

Дилейни разкритикува Блатер за реакцията на ФИФА по отношение на "инцидента" с Анри и обвини швейцареца, че е подходил "неуважително".

Говорейки пред ирландската държава телевизия RTE, Дилейни каза: "Имаше плащане към Асоциацията (FAI – бел. ред.)... за да не се дава ход на съдебно дело".

"Искахме да заведем съдебно дело срещу ФИФА заради начина, по който Световното първенство функционира, заради играта с ръка на Тиери Анри... Но (Сеп) Блатер реагира с кикотене. Онзи ден аз влязох и му казах какво мисля за него. Имаше някои ругатни, но стигнахме до споразумение", отбеляза Дилейни. "Това беше в четвъртък и в понеделник споразумението беше подписано и всичко направено. Това беше много добро споразумение за ФАИ, много законен договор за ФАИ."

Дилейни не разкри точната сума, платена от ФИФА, с думите: "Аз съм обвързан с поверителността."

Хандбалният прийом на Анри стана известен като "Le Hand of God" (Божията ръка) по примера на гола с ръка на Диего Марадона срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986 г.

Още по темата можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всичко за скандала във FIFA четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Големи наказания за клинчене от т.н. 'честна игра'Само това може да върне доверието във футбола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още