IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли светът по-добър, ако богатите раздадат богатството си на бедните?

В Кипър и Швеция бедните ще получат значителна сума, ако най-богатият им съгражданин разпредели богатството си, но не и в Индия

14:11 | 29.09.15 г. 27
<p>
	Бедните индийци ще получат само по 59 долара, ако най-богатият индиец разпредели богатството си.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бедните индийци ще получат само по 59 долара, ако най-богатият индиец разпредели богатството си. Снимка: Ройтерс

Дали светът ще стане по-добро място, ако най-богатите раздадат богатството си на най-бедните? Bloomberg се опитва да отговори на този въпрос, създавайки индекса "Робин Худ".

Изданието взима 42 страни с коренно различни демографски и икономически характеристики, като след това сравнява най-богатите личности в страната с процента на населението, живеещо в бедност. 

Индексът показва как нетното богатство на най-богатия човек във всяка страна се сравнява със средствата, с които преживяват съгражданите му, изчислявайки еднократната сума в долари, която всеки беден ще вземе, ако активите на най-богатите бъдат ликвидирани и разпределени. Информацията е базирана на индекса на милиардерите на Bloomberg и World Factbook на ЦРУ.

Така например ако нетното богатство на Бил Гейтс се разпредели между 15-те процента най-бедни американци, то всеки един от тях ще получи еднократно по 1736 долара.

Огромното население на Индия обаче означава, че богатството от 19,2 млрд. долара на Мукеш Амбани ще доведе до най-малката сума, разпределена между бедните в сравнение с останалите страни. Тъй като бедните в страната са 30% от населението, на всеки беден биха се паднали по едва 59 долара, достатъчни за 118 основни ястия на стойност 35 рупии (50 цента).

Кипър и Швеция са страните, където бедните биха спечелили най-много, съответно по 45 987 долара и 33 149 долара на човек, но и при тях има особености. Тяхното население е малко – в Кипър то е едва 1,1 млн. души, и имат сравнително високи жизнени стандарти, а Швеция е сред водещите в класацията по БВП на глава на населението.

Данните разкриват още, че само в Чили, Холандия, Франция и Австралия най-богатият човек е жена.

Изчисляването на „печалбата“ от всяко плащане е трудно, тъй като всеки долар би купил нещо различно от гледна точка на условията на местната валута. Линията на бедността също се различава в отделните страни. Въпреки това изглежда, че един модерен Робин Худ не би успял да подобри особено живота на нуждаещите се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Не става въобще ясно какъв смисъл има статията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
alphaomega
преди 8 години
Такава тъпотия скоро не бях чел в тоя сайт!1. Дори самото раздаване на пари е невъзможно по чисто технически причини. Богатите не си съхраняват парите ей така в кеш някъде си. Над 95% от богатството се състои от ликвидни и неликвидни активи и пасиви,( акции, облигации, бизнеси, земя, имоти.......) кеша е много малка част.2. Дори и да се намери начин да се зададат пари на бедните(печатницата??? хахах ), то е просто въпрос на време тези пари пак да отидат при богатите. Бедните са бедни неслучайно.... ( Тука сега очаквам "опорните точки" и разни конспирации как богатите ограбвали бедните.....)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
В момента ЕС, САЩ и Канада плащат към 2/3 от общата сметка за социални помощи за целия свят. Това е 2 пъти повече от всички останали държави в света взети заедно. Не е нужно да си икономически гений, за да разбереш, че това няма как да продължи още дълго и са необходими болезнени реформи. В ЕС Германия като съберете всички преки и коствени данъци върху доходите над 60% от дохода са данъци или реално вие работите 7 месеца всяка година за държавата, а не за себе си, и този период расте плавно с няколко дни всяка година и не е далеч момента, в който ще се стигне 12 месеца. Какъв е смисъла да работите за "общото благо" цял живот и да нямате пари да отидете на почивка или да пратите децата си да учат в университет, за да могат всички "нуждаещи се" да имат жилища, коли и компютри безплатно на вашия гръб?? Какъв е смисъла вашите пари да се харчат, за да се хранят бедните страдащите деца в Африка, като това лишава вашите деца от образование, работа и бъдеще в името на "хуманизма"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Не съществува начин по който да принудиш всички да не укриват данъци, без значение какви данъчни закони въвеждаш не след дълго ще бъдат намерени начини за тяхното заобикялане или избягване. Абсурдно е една данъчна система да се базира на това, че всички мислят като Майка Тереза. Доходите в момента са ниски заради прекалено високите данъци и такси както и неконтролируема имиграция от най-вече от Африка и Арабския свят. В Европа в момента има 40 млн. безработни, но *** като меркел внасят по 2 милиона "бежанци" годишно, които не само, че не работят но и натоварват бюджета излишно и представляват огромна заплаха за националната сигурност. Всяка държава, която се опитва да "елимиминира бедността" в крайна създава система, която води до принудителна бедност за 95% от народо-населението, а не само за най-бедните 10-20%. Многократно е показвано, че всички системи, които разчитат на принудителна солидарност представляват една колосална схема на Понзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 13
realista
преди 8 години
Богатите като не дадат, бедните сами ще си го вземат някой ден. Трябва спрведливост в заплащането за да има стимул за работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Айде запри се малко, че най-големие глупости ги плямпаш ти май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Айде запри се малко, че най-големие глупости ги плямпаш ти май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 8 години
си4ките говорите глупости.........това 4е някой е робовладелец не го прави успял и това 4е хората са роби не е от социялизма......това 4е ти си богат и си решил хората да ги ма4каш и тъп4еш е капитализъм и той води до разруха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 8 години
Именно заради това ни взеха в ЕС да попълваме дупки в чуждите трудови пазари. да даа и затва вся4ески не искат да работим и ни спъват у европата и отказват да ни пуснат у шенгена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
*** къв хардакуш ти е в главата... ! Бас слагам, че не можеш пак да го напишеш същото! Хахаха.... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още