IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel откри света на спорта

Сътрудничествата с най-популярната спортна телевизия в САЩ ESPN и с производителя на спортни обувки New Balance са нови възможности за растеж

18:24 | 06.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич по време на презентацията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич по време на презентацията си. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич заговори и за спорт на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Крзанич обяви сътрудничеството на производителя на чипове с най-популярната спортна телевизионна мрежа в САЩ ESPN, с производителя на спортни обувки New Balance и с медийното подразделение на Red Bull – Red Bull Media House, съобщи Bloomberg.

Сътрудничества, които отварят нови врати пред продуктите на Intel, в частност на енергийно ефективния и миниатюрен компютър Curie. Продуктът ще намери приложение в една изцяло нова област – спортът. Чрез Curie публиката ще получава повече информация за спортните събития, които следи – по-добри повторения и статистика от събития като сноуборд състезанията, твърди Крзанич, който е убеден, че случващото се ще доведе до огромна промяна във всеки един основен спорт. 

Сътрудничеството не е за подценяване. Спортната мрежа ESPN покрива от над десетилетие зимните X Games, които ще започнат по-късно през януари. Фирмата инсталира модулите на Curie на сноубордите при мъжките първенства по Слоупстайл и Биг Ер. Хардуерът ще предава в реално време данни за представянето на състезателите, като височина на скока, въртенето във въздуха и силата на приземяване. Тези данни ще бъдат предоставени в ТВ студиото за обсъждане от коментаторите, оценявайки всяко едно представяне, информират от Еngadget.

Стискането на ръцете с Red Bull Media House означава интегрирането на Curie при куп други спортни екипировки. Технологията вече се използва при BMX надпреварите.

Крзанич обясни, че бъдещето на Intel се корени в предлагането на продукти встрани от ключовия им бизнес за процесори за персонални компютри, информират от Bloomberg. 

Сделките на Крзанич с разпространители на информационно съдържание и организатори на спортни събития са част от усилията на шефа на Intel да убеди публиката и бъдещи клиенти, че продуктите на компанията могат да намерят своето приложение в технологии извън персоналните компютри, откъдето идват основните приходи на компанията – 59% от постъпленията всъщност. Пазарът на PC-та се свива и такава е тенденцията през последните пет години. 

Други 29% от приходите на концерна се дължат от продажбата на сървърни чипове, а нито един от останалите групи от продукти на разположената в Санта Клара компания не генерира над 5% приходи.

Тук трябва да споменем и усилията на Intel да навлезе все по-сериозно в индустрията за производство на дронове. Intel подписа окончателно споразумение за придобиване на базираната в Германия компания за дронове Ascending Technologies. Покупката е част от стратегията на производителя на чипове да стимулира развитието на нови продукти, използващи неговите продукти. 

Това придобиване се случва след направената преди близо 4 месеца инвестиция на Intel от 60 млн. долара за покупката на разположената в Шанхай компания за безпилотни самолети и космически технологии Yuneec International. Преди време Intel инвестира и в компаниите за дронове Airware и PrecisionHawk.

Акциите на Intel поевтиняха с 5% през 2015 година. Те продължават да поевтиняват и в началото на 2016 година, в случая с близо 2% до 33,83 долара за акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още