IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's придоби Art Agency за 85 млн. долара

Сделката дава възможност на аукционната къща да се насочи и към консултантските услуги

15:51 | 12.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Аукционната къща Sotheby’s придоби консултантската компания Art Agency за 85 млн. долара, пише Wall Street Journal.

Фирмата, която също се занимава с изкуство, е създадена преди две години от бившия куратор на New Museum Алън Шварцман и бивш служител на Christie’s Ейми Капалацо.

Насочвайки се към бизнеса с консултантски услуги, Sotheby’s твърди, че има за цел да се позиционира като незаменим партньор на най-големите ценители, които търсят съвет относно начините за разширяване и модернизиране на своите колекции.

Подобни консултантски фирми набраха популярност през последните години. Те служат като независими експерти, които помагат на колекционерите, като са наети, за да помагат на купувачите да се ориентират в света на аукционите.

Сред настоящите клиенти на Art Agency се нареждат колекционерът Хауърд Рачофски и бразилският минен магнат Бернандо Паз, чийто парк към Instituto Inhotim е осеян с огромни арт инсталации.

Sotheby’s обяви, че е придобила Art Agency за 50 млн. долара, с обещание да плати допълнително 35 млн. долара, ако неразкрити официално цели на компанията бъдат изпълнени през следващите пет години.

Съгласно условията на сделката аукционната къща ще наеме служителите на консултантската фирма и ще поеме пълния ѝ списък с клиенти.

Ходът е част от усилията на главния изпълнителен директор на Sotheby’s Тад Смит, който иска да превърне компанията в такава, която предлага на клиентите си услуги, излизащи отвъд традиционния бизнес с купуване и продаване на произведения на изкуството.

“При нашите специалисти идват клиенти, които питат дали има някакъв начин да им платят отделно за съвет или кураторска помощ”, посочва Смит. Придобиването на Art Agency до известна степен решава този проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още