IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Target би очакванията на анализаторите

Резултатите на търговеца на дребно са подкрепени от силно представяне на интернет търговията

18:14 | 24.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четвъртата най-голяма верига търговски магазини в САЩ - Target Corp., обяви ръст на продажбите по коледните празници над оценките на анализаторите, подкрепен от по-силно представяне на онлайн поръчките. Голямата зависимост от отстъпки на търговеца на дребно обаче все пак се е отразила на печалбата за сезона, съобщава Bloomberg.

Продажбите от разработените магазини са нараснали с 1,9% през четвъртото тримесечие, заяви базираната в Минеаполис компания в сряда. Анализаторите очакваха ръст от 1,5%, твърди Consensus Metrix. Брутният марж на печалбата обаче се е понижил до 27,9% от 28,5% на годишна база, което търговецът отдава на „инвестиции в промоции“.

Target стана по-агресивен по отношение на отстъпките по празниците последния сезон, опитвайки се да отнеме пазарен дял от Wal-Mart Stores и други конкуренти. Компанията намали цените върху продукти като детски играчки и предложи безплатна доставка на онлайн потребителите си. Wal-Mart, за разлика от Target, насърчава онлайн потребителите си да взимат поръчките си директно от магазините.

„Подготвихме се да спечелим и го направихме“, каза главният финансов директор на Target Кати Смит по време на конферентен разговор. „Потребителите реагираха на нашите добре позиционирани във времето и разнообразни оферти изключително положително“.

Въпросът за инвеститорите е дали ходът си е заслужавал намаляването на печалбата. Без някои ефекти печалбата на акция възлиза на 1,52 долара на акция за периода, приключил на 30 януари. Анализаторите средно очакваха 1,54 долара на акция, сочат данни, събрани от Bloomberg. Главният изпълнителен директор Браян Корнел заяви в сряда, че компанията ще работи за „ускоряване на растежа на печалбата“.

Приходите на търговеца на дребно възлизат на 21,63 млрд. долара за тримесечието спрямо 21,75 млрд. долара на годишна база.

За текущата година Target очаква печалба между 5,20 и 5,40 долара на акция без някои ефекти. Това е над прогнозираната печалба от 5,17 долара на акция на анализаторите. Компанията прогнозира печалба между 1,15 и 1,25 долара на акция за тримесечието, което е в съответствие с оценката за 1,20 долара на акция.

Макар че останалите търговци на дребно се оплакват от слаби продажби на облеклата, особено заради по-топлото от обичайното време на някои места, Target заяви, че продажбите от облекла са нараснали с 3%. Компанията отчита и „двуцифрен“ растеж на продажбата на детски играчки, казва Смит.

Продажбите от уебсайта на Target са се увеличили с 34% през последното тримесечие, което е доста над 8-те процента, отчетени от Wal-Mart. Target е успял да бие сайта на Wal-Mart, а в някои случаи и Amazon, по цени в някои ключови категории около празниците, сочат данни на Boomerang Commerce.

Заради сериозни онлайн отстъпки и безплатните доставки продажбите от интернет вероятно идват с по-нисък марж. Сега Target ще трябва да намери начин да превърне този ръст на продажбите в печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още