IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът, подал фалшива оферта за придобиване на Avon, е задържан*

38-годишният Недко Недев е арестуван в България и са му били повдигнати осем обвинения за нарушаване на американското законодателство

10:04 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

„Архитектът“ на неверните твърдения, довели до скок на цените на акциите на Avon Products Inc. и Rocky Mountain Chocolate Factory Inc., е арестуван в България и са му били повдигнати осем обвинения за нарушаване на американското законодателство, съобщават федералните прокурори, цитирани от Ройтерс.

38-годишният Недко Недев, който притежава американско и българско гражданство, е обвинен, че е „проектирал“ фалшиви оферти за придобиване на Avon и Rocky Mountain и че е търгувал с вътрешна информация преди офертата за американския застраховател Tower Group International Ltd.

Федералните прокурори планират да поискат екстрадицията на Недев в САЩ, за да се изправи той пред съда по повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност. Недев може да бъде осъден на до 20 години затвор.

„Ако манипулирате щатския пазар на ценни книжа чрез дезинформация и лъжи, независимо дали от Ню Йорк или България, както се твърди, че Недев е направил, ще бъдете подведени под отговорност“, коментира адвокатът от Манхатън Прийт Барара.

Към момента не се знае кой ще бъде адвокат на Недев. Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси (Securities and Exchange Commission, или SEC) повдигна обвинения срещу него през юни 2015 г. Недев е обвинен, че е отправил фалшива оферта през публичната база данни на SEC – Edgar, и е публикувал фалшиви прессъобщения, а след това е изтъргувал заетите позиции.

Офертата към Avon привлече най-голямо внимание, когато на 14 май 2015 г. фирма с наименование PTG Capital Partners предложи да купи козметичната компания за 18,75 долара на акция, или със 181% премия спрямо последната цена на затваряне. Така книжата на Avon набързо поскъпнаха с 20 на сто.

Първоначално офертата на PTG изглеждаше правдоподобна, защото Avon беше обект на спекулации по сливане и придобиване, включително от фирмата с подобно наименование TPG Capital. Подозренията обаче се засилиха, когато се оказа, че PTG е неоткриваема, а в документите на фирмата има грешки и се имитира използвания от TPG изказ.

Според обвинителите Недев е скалъпил и фалшива оферта за Rocky Mountain през декември 2012 г. чрез предполагаемата базирана в Лондон PST Capital Group Ltd. След това акциите на сладкарската компания поскъпнаха с 4,6%.

Обвинителите твърдят, че Недев е предприел стъпки в посока окуражаването на застрахователния подхолдинг на Еврохолд България АД – Евроинс Иншурънс Груп, да подаде оферта за Tower през 2014 г., след като той е купил  акции на Tower. Тази оферта доведе до ръст в цената на акциите на Tower с близо една трета. В крайна сметка по-късно базираната в Бермуда ACP Re Ltd закупи дружеството.

По повод разкритията на американската прокуратура от ЕИГ коментираха, че "лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към ЕИГ и нейните акционери", поради което "компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недко Недев в случай, че обвиненията срещу него бъдат доказани".

* Статията е редактирана в 17:37 часа със становището на Евроинс Иншурънс Груп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още