IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиридоларова монета е обявена на търг за цена от 60 хил. долара

Други подобни монети са достигали цени от между 225 хил. и 2,6 млн. долара на предишни търгове

10:04 | 07.08.16 г.
<p>
	Снимка: Bonhams.com</p>

Снимка: Bonhams.com

През 1879 г. американският пълномощен министър в Австрия Джон Адам Касон успешно убеждава Монетния двор във Филаделфия, че САЩ се нуждаят от 4-доларова монета, разказва Bloomberg. Точната логика на аргумента е изгубен с времето, но част от него включва твърдението, че Америка се нуждае от монета, която може да служи като форма на международна валута, а златна монета, която тежи колкото един френски наполеон или британска златна лира, ще свърши точно тази работа.

Проектът получава зелена светлина, а монетата, която има огромна звезда от едната страна, е изсечена в ограничена серия с две версии. При едната версия е изобразена женски образ на Свободата с вдигната коса, а на другата косата ѝ е пусната. Въпреки различните прически на Свободата обаче монетата е пълен провал.

„Хората никога не свикват с нея“, казва Пол Сонг, директор по монетите и банкнотите в Bonhams. “Твърде далечна е идеята средностатистическият гражданин през 1880 г. да мисли за международната търговия. Те просто губят интерес“.

Затова Конгресът отхвърля монетата да бъде въведена за масова употреба, като първоначалната серия от 425 монети е продадена на различни политици за стойността ѝ, а матрицата се бракува.

Сега една от тези 425 монети ще бъде представена на търг в Bonhams на 6 септември, като оценката ѝ е между 50 и 60 хил. долара.

Макар че всички колекционерски вещи разчитат на възприеманата стойност – картините са „майсторски“, автомобилите са „редки“, а бижутата са с „произход“, разликата между реалната и културната стойност е особено остра на пазара на монети, където валутата често се продава за съвсем различни суми от тази, с които е емитирана. Наскоро едно пени бе продадено за 1,2 млн. долара, през 2013 г. сребърен долар бе продаден за над 10 млн. долара, а преди почти 15 години златна монета за 20 долара бе купена за 7,6 млн. долара на търг.

Това не е единствената Stella (както е известна монетата от 4 долара), а различните ѝ варианти се продават за различни цени. В момента една се продава в Rare Coin Wholesalers за 229 500 долара. Преди година версия със Свободата с вдигната коса от 1880 г. е купена за 2,6 млн. долара в Bonham's, а на същия търг е продадена и една от 1879 г. за малко над 1 млн. долара.

Монетата в предстоящата продажба, казва Сонг, е с по-ниска оценка от останалите заради износената ѝ повърхност – очевидно е била използвана за бижу в продължение на много години. (Има редица апокрифни истории за много монети Stella, които са се озовавали в бордеите във Вашингтон, често посещавани от конгресмените.)

Сонг е убеден обаче, че монетата ще намери своя купувач. „Хората явно наистина харесват Stella”, казва той. „Те наистина харесват голямата звезда на гърба и дизайна ѝ. Допада на много хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още