IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Думата „Brexit” официално беше включена в Оксфордския английски речник

В речника бяха включени общо 829 нови думи

15:58 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Думата „Brexit” официално беше включена в Оксфордския речник на английския език, съобщи британската агенция Press Association, цитирана от ТАСС.

Думата, която представлява съчетание на „Britain” (Великобритания) и „Exit” (изход) беше въведена в английския език след юнския референдум за членството на страната в ЕС, като набра популярност в цял свят.

Почти половин година по-късно все още не е ясно при какви условия Лондон ще преговаря с Брюксел и какво иска да постигне след края на разговорите. Но сега думата има точно описание, с което си заслужи място в един от най-големите и най-пълни академични речници на английски език.

„Brexit” - това е (предполагаемото) излизане на кралството от Европейския съюз и свързания с това политически процес“, се казва в речника. Дава се и следното обяснение : „Думата се използва и по отношение на референдума във Великобритания на 23 юни 2016 г., на който по-голяма част от гражданите гласуваха за излизането от ЕС“.

В речника бяха включени общо 829 нови думи, понятия и словосъчетания станали популярни през изминалата година, сред които и Grexit, обяснена като възможното излизане на Гърция от зоната с единна валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още