IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как декорацията на торти се превръща от хоби в международен бизнес

Единственото условие за сладкарските изделия продуктите в тях да са ядливи, посочи Мария Озтюрк, художник и скулптур

12:21 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: pastry.bg</em></p>

Снимка: pastry.bg

Интересът на Мария Озтюрк, майстор на захарни декорации, към сферата се появява с желанието ѝ да направи торта за рождения ден на своето дете. Така тя започва да търси рецепти и да изпробва различни техники, като по нейни думи фактът, че е завършила рисуване и скулптура също много ѝ помага. Повече за това как захарните декорации се превръщат от хоби в международен бизнес тя разказа в “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.

Мария Озтюрк коментира какво е отражението на пандемията върху уроците, които тя преподава. Експертът в сладкарското изкуство разкри, че работата ѝ е била свързана с много пътувания преди коронакризата, но и преди нея тя е провеждала онлайн курсове заради желанието на живеещи по-далече хора да научат техниките на захарната декорация.

“При онлайн обучението предимство е, че хората имат този курс записан, многократно могат да се връщат, да гледат и да изпълняват наученото”, посочи Озтюрк.

Майсторът на захарни декорации изброи с какво се прави украсата на сладкишите - основно се работи с фондан, т.нар. захарно тесто, а понякога и с моделиращ шоколад, а боите, които се използват, са само сладкарски.

“Единственото условие, което трябва да се спазва, когато говорим за захарна декорация и направата на сладкарски изделия, е всичко да бъде ядливо”, коментира Мария Озтюрк и потвърди, че  няма разлики между направата на захарни декорации у нас и в Турция, където тя живее. "Българските захарни декоратори и сладкари по нищо не отстъпват на турските си колеги”, каза тя.

Експертът в сладкарския бизнес отбеляза, че преимущество на Турция е, че в страната се произвеждат всякакви продукти за сладкарството и  фирмите постоянно експериментират с нови неща, но заяви, че снабдяването с продукти в България също е на ниво.

Как сгради, картини и предмети от бита се превръщат в произведения на изкуството от захар?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още