IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Нова година на всеки два месеца - кога празнуват хората в света

1 януари не бележи началото на новата година за всички

18:33 | 31.12.20 г.
<p>
	Лунната Нова година настъпва в Китай през януари или февруари.&nbsp;<em>Снимка: Adam Dean/Bloomberg News</em></p>

Лунната Нова година настъпва в Китай през януари или февруари. Снимка: Adam Dean/Bloomberg News

През август мюсюлманските страни посрещнаха нова година по ислямския календар. 1442 г. ще трае от 20 август 2020 до приблизително 8 август 2021 г., с 12 дни по-малко спрямо 365-е дни на Грегорианската година, пише Statista.

Датата, определена от Саудитска Арабия, се основава на астрономически изчисления на лунните цикли и макар че много страни в региона следват примера на саудитците, други изчакват, докато самите те могат да наблюдават новолунието, създавайки малки разлики в датите за празника.

Подобно на ислямската Нова година много регионални новогодишни празненства разчитат на лунни календари, поради което датите варират всяка година по отношение на Грегорианския календар, основаващ се на едно завъртане на Земята около слънцето. Тъй като ислямската година е единствената, която е значително по-кратка от слънчевата година, ислямският празник е и единственият, който може да се падне във всеки месец от Грегорианския календар.

До неотдавна Саудитска Арабия осъждаше новогодишните празненства на 1 януари и едва тази година разреши за първи път фойерверките на тази дата. Празненствата на 1 януари предизвикват дебат и в Узбекистан, където Персийската нова година Норуз се празнува през март. Узбекистанците с традиционно мислене биха искали празненствата на 1 януари, които са наследени от СССР, да изчезнат.

Норуз е смятан за основния празник за Нова година и основния фестивал през годината в Иран и Афганистан, а в голяма част от Централна Азия той се отбелязва като „Пролетен фестивал“.

В Югоизточна Азия 1 януари и регионалният празник Сонгкран се радват на мирно съвместно съществуване. В миналото датата му е била определяна по лунния хиндуистки календар, но оттогава му се определят различни дати по Грегорианския календар, вариращи леко в различните страни.

В Индия новата година по хиндуисткия календар се отбелязва в различни дни от март и април в зависимост от региона, а празненствата на 1 януари също са популярни. В Китай, където Лунната нова година настъпва през януари или февруари, 1 януари е национален празник, но е доста по-незначителен в сравнение с масовото празнуване на китайската Нова година, продължаващо седем дни. Нова Нова

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още