IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро на пазара ще се появи българско растително месо

До края на следващия месец Smart Organic възнамерява да пусне свой продукт на база на грах, с традиционно български вкусове

14:57 | 08.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

В България все още няма местно производство на растително месо, но Smart Organic разполага с такъв проект във финална фаза, като се надява да пусне продукта до края на другия месец. Това каза Яни Драгов, основател на Smart Organic, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.



По думите му продуктът ще бъде създаден от грах, като се планира направата на традиционно български вкусове, тъй като поправките на вносните продукти са съобразени със западните вкусове.

Като цяло Драгов смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното.  „В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно, за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховият протеин са нужни 3 часа“.

Мениджърът коментира и някои от причините за преориентиране на потребителите към подобни продукти.

„В Западна Европа вредните емисии, които се отделят при животновъдството, са една от главните причини за това хората да се преориентират към растителното месо. Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Всяко животно трябва да изяде 7 кг. фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна, при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг. зърно за производството на 1 кг. месо“, обясни Яни Драгов.

По думите на Драгов растителното месо се прави от зърно, което е богато на протеини. Най-често се използват бобените култури, като грах или соя. Грахът се концентрира в протеин, а след това се добавят растителни мазнини и вода. Получава се текстура, която прилича на месото – пак има много протеини и мазнини в него и има същия вкус като месото“.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ти си вече на такава храна , личи си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Ларвата на мухата Черен Войник (BSF, Hermetia Illucens) съдържа 2 пъти повече Белтък и Мазнини в сравнение с Телешкото, обаче нараства 9000 пъти за две седмици (1кг BSF-Яйца по 0,03 гр. всяко, се превръщат в 9000 кг месо, за 14 дни), яде 7 пъти по-малко храна, пие 200 пъти по-малко вода, заема 1000 пъти по-малко място и отделя 2500 пъти по-малко вредни газове в савнение с говедата.Съдържа пренебрежимо ниски нива на холестерол и дълъг списък от полезни аминокиселини, антиоксиданти, витамини и микроелементи, подобен на този при рибите.Може да се отглежда оранжерийно, върху рафтове, в напълно автоматизирана и 100% стерилна Вертикална Ферма, в която ще се отглежда и храната й - бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса, на почти Нулева Себестойност, която биомаса се подлага на частично гниене, защото точно такава е любима на ларвите.Технологията дава възможност за непрекъсваем денонощен добив на неограничени количества месо от ларви - хиляди тонове на ден, на почти Нулева Себестойност.Изсушени, пържени или печени, ларвите имат вкус на пилешко задушено с орехи.Сухите ларви могат да се смилат във Високопротеиново Брашно - суровина за редица Аналогови Месни и други Продукти, с отличен вкус.Без съмнение, това ще бъде една от храните на бъдещето.https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Така де, официално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още