IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За спонсорите на Олимпиадата спортното събитие се превръща в провал

Без зрители, строг контрол, дипломатически бойкот - рекламните партньори се борят с редица проблеми

09:04 | 31.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

И не само сдържаност

Не всички спонсори остават настрана. Швейцарският производител на часовници Omega SA, официален измерител на времето на Игрите, пусна на пазара нов часовник, посветен на Олимпийските игри в Пекин - ход, който прави за повечето олимпиади. Omega заяви, че се ангажира да подкрепя олимпийските спортове и не се „замесва в определени политически въпроси".

Сравнително тихият маркетинг преди игрите е особено забележим за 13-те олимпийски спонсора от най-висок ранг, сред които Visa, P&G и Coca-Cola. По последни данни на МОК Международният олимпийски комитет е получил над 1 млрд. долара от такива спонсори от най-висок ранг за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и Летните игри в Рио през 2016 г., взети заедно.

От своя страна спонсорите получават правото да използват официалните олимпийски лога, като например преплетените пръстени, за реклами. МОК заявява, че признава и спазва правата на човека, но не заема позиция за политическото устройство, социалните условия или правозащитните стандарти в страната домакин. МОК „трябва да остане неутрален по всички глобални политически въпроси", заяви комитетът.

Надежда за намаляване на критиките

Въпреки строгите предпазни мерки от петък насам вече са регистрирани 36 случая на заразяване в "балона", където Китай държи спортистите и пътуващите отделно от останалото население. Allianz следи много внимателно призивите за отлагане на игрите. Провел се е и оживен обмен на мнения с неправителствени организации (НПО), които от седмици се мобилизират срещу игрите в Китай. От само себе си се разбира, че Allianz, както и всички спонсори, се ангажира със спазването на човешките права.

Надеждата на спонсорите е, че критиките ще стихнат, след като състезанията започнат. От години насам Олимпийските игри все повече се превръщат в голямо медийно събитие. Фактът, че на място не се допускат зрители по причини, свързани с пандемията, вече беше приет като необходимо зло от организаторите на летните игри в Токио преди година. И този път „силата на кадрите" на най-добрите спортни постижения ще засенчи голяма част от това, което беше критикувано в навечерието, смятат от Allianz.

Освен това договорите за спонсорство обикновено се сключват за няколко години, какъвто е случаят с Allianz. Вече става ясно, че Игрите след 2022 г. вероятно ще донесат по-малко вълнение в периода на подготовката си. Летните игри през 2024 г. ще се проведат в Париж, две години по-късно - през зимата в Милано и Кортина д'Ампецо, а през 2028 г. - в Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ZTHK
преди 2 години
Това, което си написал, е като псувнята - действа ти разтоварващо. Защото нямаш истински отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И баща ти и дядо ти го чакаха тоя ден, ама пукнаха в мизерия. А ти очакваше техния ден с трепет, че да вземеш наследствената гарсониерка. За твоя радост или съжаление, тебе никой бе те чака да пукнеш, медузеста твар, щото вече си на 50 и интересът от другия пол дори не е нулев, а отрицателен. Ще си пукнеш сам, в мизерия и с пяна на уста от завист и злоба. Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Надявам се да доживея деня, когато САЩ ще бъдат изхвърлени от всички международни организации !!! Значи Китай нарушавали правата на човека, действайки твърдо срещу някакви талибански терористи, ама за САЩ не е проблем да стрелят срещу собствения си народ пред Капитолия? Точно тия ли, бе - дето съсипаха толкова държави, са се загрижили за "човешките права"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още