IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Douglas купува нидерландска онлайн аптека

С приблизителни годишни приходи от малко под 90 млн. евро Disapo не е от големите играчи, но сделката е със стратегическо значение за германската компания

11:16 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Веригата парфюмерийни магазини Douglas придобива нидерландската онлайн аптека за доставка на лекарства Disapo, която е активна главно в родината си, Германия и Китай. С навлизането си на пазара на онлайн аптеките Douglas открива „огромна област на растеж", обяснява главният изпълнителен директор на Douglas Тина Мюлер, цитирана в прессъобщение. „Пазарите за грижа за външния вид и здраве все повече се размиват и сливат, виждаме това съвсем ясно в желанията" на клиентите, казва още тя.

Още през първата половина на годината Douglas иска да „свърже" Disapo и да предложи на клиентите си в Германия достъп до онлайн аптеката - първоначално с лекарства без рецепта. През тази година веригата възнамерява да въведе и електронна рецепта за поръчка на онези лекарства, които изискват рецепта. Така на клиентите вече няма да им се налага да изпращат хартиени рецепти. „Електронната рецепта предлага отлични възможности за растеж и ние ще си осигурим част от пазара", казва Мюлер пред Handelsblatt.

С приблизителни годишни приходи от малко под 90 млн. евро Disapo не е от големите играчи. За Douglas обаче придобиването отваря врати: „Имаме компетентност в областта на електронната търговия, а с около 50 милиона клиентски карти в Европа - огромна клиентска база", обяснява Мюлер. „Това означава, че с един замах можем да достигнем до милиони клиенти с нашите предложения“.

Douglas се насочва не само към ексклузивната аптечна козметика, която компанията вече предлага чрез своята онлайн платформа с помощта на партньори. Търговецът на дребно иска да включи в асортимента си и лекарства с рецепта и по този начин да навлезе в целия аптечен бизнес. По пътя към планираното завръщане на фондовата борса в средносрочен план перспективата на този доходоносен пазар е особено важна.

Само в Германия през 2020 г. чрез аптеките са били генерирани приходи за над 64 млрд. евро, сочат данните на компанията за пазарни проучвания Iqvia. Миналата година този показател вероятно отново е бил значително надхвърлен. Още през периода януари-септември 2021 г. пазарът е нараснал с 6,5%.

Douglas поема Disapo от основателя и изпълнителен директор на компанията Себастиан Краус. Според източници веригата за парфюмерия е платила сума в размер на средно двуцифрено число в милиони евро. Поглъщането все още трябва да бъде одобрено от Картелната служба и се очаква да приключи през пролетта. Краус ще остане управляващ директор на Disapo, която е базирана в Хеерлен, Нидерландия.

Онлайн търговецът на дребно води началото си от аптека, основана в Офенбах през 2004 г., която от 2005 г. насам се занимава с поръчки на лекарства по пощата. Предприемачът Краус, който се присъединява към Disapo заедно със семейството си, преориентира аптеката за поръчки по пощата в Нидерландия преди две години. Там няма забрана за собственост на трети лица, както в Германия, където само лицензирани фармацевти имат право да управляват аптека. Това дава възможност на Douglas да осъществи сделката.

„Douglas има голяма клиентска база, много силен обхват и е известна с високата си степен на дигитализация", казва Краус за решението. „Поверявайки компанията си в чужди ръце, те трябва да са подходящи“. За Douglas това важи както по отношение на стратегията, така и на управлението, сигурен е той.

В България Douglas е представена от десетина години, като в момента има 9 самостоятелни обекта, 4 от които са в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още