IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата германска компания започна да доставя медицински канабис

Държавата може да печели 1,8 млрд. евро годишно само от данъка върху веществото

16:47 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кадър: N-TV</em></p>

Кадър: N-TV

Ако искате да видите как се произвежда легален канабис насред Саксония, трябва да проявите търпение. Производствените халета на компанията Demecan в Еберсбах приличат на лабиринт от дълги зали с видеонаблюдение. Почти на всяка стая има ключалки и места, където посетителите трябва да си дезинфекцират ръцете, да сменят силиконовите калцуни на обувките, да слагат ръкавици и маски на лицето. „Трябва да спазваме мерките за безопасност, защото работим с упойващи средства и произвеждаме лекарства", казва съоснователят Константин фон дер Гробен, цитиран от N-TV.

От негова гледна точка усилията си струват: след церемонията по откриването през юли миналата година компанията вече успя да достави за първи път медицински канабис. В Германия от 2017 г. насам пациентите могат редовно да ползват канабис за медицински цели, но предписан от техния лекар. Използва се например за облекчаване на болката при тежко болни пациенти. Оттогава насам наркотикът бележи бум. По данни на Федералния институт за наркотици и медицински изделия (BfArM) само през миналата година са внесени 20,6 тона цветове и екстракти от канабис.

Само трима производители отглеждат канабис в Германия по поръчка на държавата. През 2019 г. те спечелиха съответните търгове от BfArM. Производствената база на компанията Aurora се намира непосредствено до град Лоуна (Саксония-Анхалт). Третата компания, която вече е доставила канабис, се намира в Ноймюнстер (Шлезвиг-Холщайн). И двете са канадска собственост, а Demecan е германски стартъп.

Производственият капацитет може да бъде разширен бързо

Основателите казват, че са прекарали месеци в своята стая от нает апартамент в Берлин, за да усъвършенстват предложението си. В търсене на идеалното място те се натъкват на бивша кланица в областта Майсен. Близостта до Дрезден е предимство. И още: ако търсенето на германски канабис се увеличи, основателите биха могли да разширят производствения си капацитет до над 10 тона цветя канабис годишно в краткосрочен план. Понастоящем Demecan трябва да произвежда малко под 1000 килограма годишно. Общо целият търг предвижда трите дружества в Германия да произведат общо десет тона, разпределени за четири години.

Специално създадената агенция за канабис, част от BfArM, не разкрива колко плаща за цветовете. Ясно е само, че аптеките ще трябва да плащат по 4,30 евро на грам на агенцията, която действа като посредник между производителите и аптеките. Основателите казват, че са инвестирали 20 млн. евро в производствената база в Еберсбах - 30% от сумата са от субсидии, а останалите – набрани от инвеститори средства. Освен разширяването на отдавна неизползваните халета сериозна сума е „глътнала“ преди всичко технологията.

Дружеството старателно събира данни във всяка от залите. Независимо дали става дума за температура или съдържание на CO2: нищо не е оставено на случайността. „Нашата цел е да осигурим на пациентите едно и също качество от всяко едно растение", казва съоснователят Адриан Фишер. Той казва, че всяко цветче трябва да съдържа еднакво количество от веществото THC, за да може пациентите да не приемат по невнимание твърде много или твърде малко количество от веществото. „Постоянното качество се гарантира най-добре при отглеждане на закрито. Това беше и една от спецификациите в търга“. А това означава, че изискванията към дружествата са много по-строги, отколкото другаде. В своя завод в Дания Aurora произвежда канабис в оранжерии.

Оптимален растеж: светлината симулира сезоните

За да осигури на растенията най-добрите възможни условия за растеж, Demecan симулира сезоните в залите, като използва различна светлина. Съоснователят Корнелиус Маурер се разхожда из редовете растения с таблет, оборудван със специален бял филтър. „Това е единственият начин да се види правилно дали растенията имат наситен зелен цвят и дали изглеждат здрави", казва той. След като са започнали производството през октомври миналата година, основателите вече са произвели няколко реколти и са доволни от качеството.

В допълнение към тестовете в собствената им лаборатория се извършва и външен контрол от страна на властите. „Винаги се опитваме да подобряваме растенията", казва Фишер. Планираната легализация на канабиса вдъхва сериозна надежда на основателите. Според коалиционното споразумение партиите от управляващата коалиция следва да въведат „контролирано разпространение на канабис за възрастни с цел консумация в лицензирани магазини". Това ще позволи „да се контролира качеството, да се предотврати предаването на замърсени вещества и да се гарантира защитата на непълнолетните", се казва в документа.

Според проучване на Германската асоциация за коноп държавата може да печели 1,8 милиарда евро годишно само от данъка върху канабиса. Компаниите също се надяват на сериозен бизнес. Ако коалицията разреши наистина контролираната продажба на канабис, Demecan ще може да осигури най-доброто качество за широкия пазар, казва Фишер. И да се разшири още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още