IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone повиши прогнозите си, след като надви очакванията за второто тримесечие

Акцент в силното представяне за тримесечието е скокът на продажбите на бизнеса със специализирани хранителни продукти

12:47 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Френската компания Danone повиши прогнозата си за годишния ръст на приходите, след като сравнимите продажби за второто тримесечие надделяха над оценките на анализаторите заради силно търсене на бебешки храни и бутилирана вода, макар че компанията е повишила цените, за да смекчи влиянието на по-високите разходи, съобщава Ройтерс.

Danone – най-големият производител на млечни продукти в света, заяви, че сега очаква сравнимите продажби да нараснат с 5-6% през 2022 г. спрямо предишната прогноза за 3-5%.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3% до 56,74 евро в предпазарната търговия.

Акцент в силното представяне за тримесечието е скокът от 11,4% на продажбите на бизнеса със специализирани хранителни продукти, който включва адаптирано мляко и медицински храни.

Само на ключовия китайски пазар адаптираното мляко е отбелязало ръст с между 4 и 9%.

В Северна Америка Danone засилва износа на специализираното мляко Neocate и адаптираното мляко Aptamil, за да реши проблема с недостига.

Топ производителят Abbott Laboratories през февруари изтегли десетки видове от своите млека Similac, Alimentum и EleCare, създавайки една от най-големите кризи с недостиг на храни в съвременната история за американските семейства.

Danone, чийто брандове включват водите Evian и Badoit, млеката Activia и адаптираното мляко Aptamil, отчете ръст на сравнимите продажби за тримесечието от 7,7% спрямо очакванията на анализаторите за 5,6%.

Макар че качеството на резултатите за първото полугодие са окуражаващи... това е само началото на нашето пътешествие към възраждане: вярваме, че все още има много, което можем да направим“, каза главният изпълнителен директор Антоан дьо Сент-Африк в изявление.

Планът за преструктуриране на Сент-Африк, който пое поста главен изпълнителен директор през септември 2021 г., е изправен пред нарастващи разходи в комбинация с несигурности, причинени от инвазията на Русия в Украйна, която принуди Danone да отмени инвестициите си в страната.

Компанията заяви, че повтарящият се оперативен марж за първото полугодие е спаднал до 12,1% от 13,1% година по-рано заради по-високите производствени разходи. Тя потвърди прогнозите за годишния повтарящ се оперативен марж за над 12% спрямо 13,7% през 2021 г.

Отчетът на Danone е като повтаряне на този на Unilever с ценообразуване, което изненадва положително, но с инфлация в производствените разходи, които поддържат маржовете в рамките на очакванията. Добрата новина е продължаващото силно представяне на адаптираното мляко в Китай“, пишат анализатори на Jefferies.

Във вторник Unilever повиши насоките си за годишни продажби, надвивайки прогнозите за продажби за първото полугодие, след като производителят на сапуните Dove повиши цените си, за да се справи с растящите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още