IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шейх инвестира 280 млн. долара в полети до Космоса

Предвижда се и инвестицията в космодрум в Абу Даби

10:52 | 30.07.09 г.
Шейх инвестира 280 млн. долара в полети до Космоса

Шейх Мансур бин Зайед ал-Нахиян от Абу Даби, който притежава футболния клуб Манчестър Сити и инвестира близо 1,5 млрд. паунда в акции на Barclays по време на кризата на банковия пазар, насочи интересите си към бизнеса с междузвездни полети, като се съгласи да придобие дял от компанията на сър Ричард Брансън - Virgin Galactic. Сделката е за дял от 32% на стойност 280 млн. долара (170 млн. паунда), съобщава Telegraph.

 

В хода на сделката компанията е оценена за 900 млн. долара, независимо от факта, че все още не извършва търговски операции и носи голяма финансова полза за състоянието на Брансън.

 

Смята се, че придобиването е отчасти заради засилване на личните взаимоотношения между сър Ричард и шейха и е реализирано посредством двигателя за инвестиции на ал-Нахиян – Aabar Investments.

 

Инвестиционната компания ще придобие изключителни права да представлява фирмата за космически полети и услугите й в областта на туризма и изследователските полети, които прави, като планира да построи космодрум в Абу Даби.

 

В плановете на инвестиционната компания освен придобиване на дял, влизат още разходи от 100 млн. долара за поставяне на сателити.

 

Председателят на борда на директорите на Aabar Investments Кадем Ал Кубайси казва, че сделката, която все още е в процес на изясняване, отваря „нов път към възможности” за Абу Даби.

 

За основаването на Virgin Galactic са инвестирани повече от 100 млн. долара през 2004 година. Очаква се космическият кораб SpaceShipTwo, който ще превозва туристи в открито междузвездно пространство, да бъде тестван по-късно през тази година. Инвестицията от свежи пари, която ще дойде от Aabar Investments, ще финансира бизнеса до момента на започване на търговската дейност на Virgin Galactic, краен срок за което все още не е поставен.

 

Приблизително 300 човека, включително прочутият физик Стивън Хоукин и Рубенс Баричело от Формула 1 са платили 40 млн. долара депозит за билета с цена от 60 млн. долара, за да си осигурят място на космическия кораб.

 

По-рано тази година Aabar Investments придоби 9,1% от германския производител на Mercedes-Benz – Daimler за сумата от 1,95 млрд. евро (1,2 млрд. паунда) и дял от калифорнийската компания за производство на електронни коли Tesla. Сделките са част от стратегията на инвестиционния фонд да диверсифицира портфейла си и да се разграничи от изцяло петролния бизнес.

 

Aabar Investments е под контрола на Международната петролна инвестиционна компания, която е изцяло собственост на правителството на Абу Даби и се председателства от шейх Мансур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още