IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олигарх дарява състоянието си

Руският олигарх Владимир Потанин възнамерява да дари цялото си състояние за благотворителност и да не остави наследство на децата си

09:04 | 03.02.10 г.
Олигарх дарява състоянието си
Владимир Потанин възнамерява да дари цялото си състояние за благотворителност в следващите 10 години. Един от бащите на руската олигархия изглежда се е вдъхновил и е тръгнал по стъпките на Бил Гейтс. Състоянието на руснака, който дълги годни беше съдружник с Михаил Прохоров, се оценява на над 19 млрд. долара.

Благотворителният жест е първи по рода си, обявен публично от руски олигарх. Той показва нова тенденция сред руските „бизнес барони“, които натрупаха голяма част от богатствата си през 90-години на миналия век.

Руските бизнесмени са известни със своите връзки и взаимоотношения с държавната власт, но влиянието на олигарсите отслабна, особено след финансовата криза, когато стана ясно, че оцеляването на мнозина от тях зависи от субсидии на правителството.

Потанин беше част от вълната търгове със заеми през 90-те, която доведе до това голяма част от най-големите промишлени активи на Русия да бъдат продадени на група бизнесмени на нищожни цени. Той беше и един от първите руски магнати, които се включиха в благотворителна дейност в началото на миналото десетилетие и подобриха имиджа си с годишни дарения в размер на 1 млн. долара за фондацията "Гугенхайм".

"Няма да оставя нищо в наследство. Моят капитал следва да работи за доброто на обществото, за социални цели ", казва Владимир Потанин в интервю за Financial Times. "Моите деца растат, баща им е милиардер и добре познат човек. Те са в сянката ми - каква мотивация имат в живота, за да постигнат нещо?“

Потанин възнамерява да увеличи годишните си дарения за благотворителното дружество, което сам основа, от 10 млн. на 25 млн. долара през следващите 10 години, докато не създаде система за управление на богатството си, което ще отиде за благотворителност. Голяма част от парите му в момента подпомагат Ермитажа в Санкт Петербург, а милиони долари биват дарени като помощи и стипендии за студенти.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още