IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски милионер търси щастие

Милионерът ще се раздели с 3 млн. паунда след като осъзна, че богатството му го прави нещастен

11:09 | 09.02.10 г.
Австрийски милионер търси щастие
Казват, че парите не могат да купят щастие. В това явно се е убедил и австрийският милионер Карл Рабедер, който реши да раздаде цялото си имущество, трупано през годините. Той вече се отърва от колекцията си от шест безмоторни самолета и едно Audi A8 общо срещу 394 хил. паунда. Наред са къщите му в Прованса и Алпите със 17 хектара земя, които ще бъдат продадени за 613 хил. паунда.

Вече са разпродадени части от интериора и обзавеждането на къщите, както и вещи от градинското обзавеждане.

„Целта ми е да не оставя нищо. Абсолютно нищо“, споделя ексцентричният търсач на щастие пред The Daily Telegraph. “Парите са алтернатива, но пречат на истинското щастие да споходи човек.“

Когато разпродаде имуществото си, милионерът ще се премести в малка дървена къщурка в планините или в Инсбрук.

Цялото му имущество ще отиде за дарения в различни организации в Централна и Латинска Америка. „Дълго време смятах, че повече пари и лукс автоматично означават повече щастие. Отраснал съм в бедно семейство, където правилата бяха такива – повече работа за повече придобивки,“ обяснява Рабадър.

С течение на времето обаче гледната му точка се променя.

„От различни хора започнах да чувам призив да спра с консуматорския начин на живот и да започна да живея истински и пълноценно. Замислих се и открих, че работя като роб за вещи и придобивки, от които всъщност нямам нужда. Огледах се и открих много хора, които правят същото.“

Милионерът споделя, че дълги години не е намирал достатъчно смелост, за да се откаже от начина си на живот. Повратната точка дошла след триседмична почивка на Хаваи със съпругата му.

„Преживях най-големия шок в живота си, когато видях колко ужасен, безсърдечен и лишен от смисъл е животът на „хай лайфа“. За тези три седмици похарчихме толкова, колкото някои харчат за година, и имах чувството, че играя в пиеса – не видях един истински човек. Персоналът на хотела се преструваше на загрижен, гостите се правеха на важни, а всъщност никой не се интересуваше от другите.“

Рабадър продължава разказа си с коренната противоположност – пътуване до Южна Америка и Африка, по време на което осъзнал, че съществува някаква връзка между богатството и бедността.

Карл Рабедер ще разиграе дома си в Алпите на лотария, от която ще разпродаде 21 999 билета за 87 паунда всеки. Всички пари ще отидат за благотворителност за страните в Латинска Америка.

„Не мога да кажа на хората как да живеят живота си, не давам съвет на никого за постигане на щастие. Единственото, което мога да направя, е да послушам сърцето и душата си“, завършва австрийският милионер.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още