IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магията на уискито в четири вкуса

Шотландското изкушение е далеч повече от напитка, показва първата среща на уиски клуба на Investor.bg

10:26 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Четирите вкуса на вечерта, Снимка: Investor.bg</p>

Четирите вкуса на вечерта, Снимка: Investor.bg

За уискито е изговорено много. Толкова много, че голяма част от историите са се превърнали в легенди. Около много марки са се изградили общности от хора, споделящи не само общи вкусове, а и общи интереси, ценности и цели. Елегантното питие не бива да е самотно занимание, а начин за по-добро общуване, открити разговори и споделяне на идеи. Идеи, които могат да променят живота, бизнеса и ценностите.

Воден от това усещане, Investor.bg създаде уиски клуб, който да събира приятели и партньори. Общата тема, която ни събира, е разпускането след уморителните бизнес делници. Приятелите ни от Maxxium Bulgaria ще бъдат пътеводителят в тайнствения свят на уискито.

Те ще ни разказват легендите, съпътстващи най-добрите дестилерии и узряването на всяка бъчва, ще разкриват тайните на консумацията и спецификите на всеки регион, който създава висококачествено уиски.

Любезните домакини на срещите ни – клуб Emotion в София осигуряват необходимия комфорт и уединение встрани от любопитните погледи, приятната атмосфера и най-подходящата за всяка дегустация храна.

Като за първа среща от Maxxium решиха да заложат на класиката – дегустация на малцови уискита от четири региона на Шотландия.

Началото бе дадено с трудното за произнасяне, но лесно за приемане 12-годишно уиски Auchentoshan. С мек и приятен вкус 40-градусовата напитка с меден цвят даде силна заявка за вечерта. Охинтошън се произвежда в една от едва трите дестилерии в южната част на Шотландия, наречена Лоуленд. Дестилерията е създадена през далечната 1800-на година и до днес продължава да залага на тройно дестилирана,изпитана с времето рецепта.

Оставайки назад в историята, дойде време за класиката при уискито – 12-годишен Macallan, провъзгласен за ролс-ройса на малцовите уискита. Произвеждано по традиция, датираща от 1824 година, това питие притежава изключително балансиран вкус, оставящ усещане за сушени плодове, дъбова кора и подправки.

Интересната история около Macallan е свързана с бъчвите, в които отлежава напитката. Всяка бъчва, на която е отредено да приеме уиски Macallan, преминава щателен процес на подбор. Тя трябва да е комбинация от американски и европейски дъбови бурета от шери, направена съвсем внимателно с цел балансиране на ненадминатия букет от аромати – карамелена сладост, нотки на ябълка и цитрус, сушени плодове и подправки.

Glen Gariogh – поредното трудно за произнасяне уиски, бе третият акцент на вечерта. Името на напитката е далеч по-лесно за произнасяне, отколкото за писане – Глен Гири. Производството се прави в дестилерия, разположена в историческото градче Олд Мелдръм в Източна Шотландия, и основана през далечната 1797 година. Напитката е двойно дестилирана с 48% алкохолно съдържание и не минава през студена филтрация – достатъчно силна заявка за умерена консумация.

Дегустацията завърши с Laphroaig – малцово уиски, което се ползва с личната препоръка на принца на Уелс.Напитката се произвежда в отдалечения остров Айла, в западните  островни части на Шотландия. Laphroaig, произнася се „Лафройг”,е галска дума, която означава „красивата падина край широкия залив“.

При процеса на производство малцовия ечемик се суши над огън от торф. Пушекът от този специфичен торф, който може да се намери само на остров Айла, дава на Laphroaig неговия специфичен вкус.

Вкусът на Laphroig е доста специфичен, дори може да се определи като пушек, медицински характер, йод, елементи на морска сол, препоръчват се няколко капки вода към

Първата среща на уиски клуба даде категорична заявка, че срещите може да се превърнат в нещо повече от вечери с дегустация на висококачествени питиета. Темите, които се обсъдиха в тесния приятелски кръг, варираха през бизнес, хоби и интереси.

Ако сме събудили интереса ви и искате да се включите в уиски клуба на Investor.bg, моля заявете това на адрес whisky_club@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още