IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все повече притискат Adidas

Те настояват компанията да потърси външни кандидати за поста главен изпълнителен директор

19:45 | 17.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Откакто започна осмия месец, от който Adidas си търсенето на нов ръководител, някои инвеститори започнаха да твърдят, че външен човек може да помогне на компанията за спортни стоки да направи това, от което тя се нуждае, за да настигне конкурента си Nike, пише Bloomberg.

Един външен наследник на досегашния главен изпълнителен директор Херберт Хайнер ще бъде най-добият начин немската фирма да изравни силите си със своя американски конкурент, твърдят Southeastern Asset Management и Union Investment.

61-годишният Хайнер ръководеше компанията от 2001 г.

“Ние силно подкрепяме избирането на някой отвън”, коментира Инго Спайк, фонд мениджър в Union Investment във Франкфурт, която притежава 1% от Adidas. “Искаме радикален нов старт. Старият подход трябва да бъде премахнат”.

Германското издание Manager Magazin писа в четвъртък, че главният изпълнителен директор на Henkel AG Каспър Рорстед е обсъдил с Adidas възможността да поеме поста. Слуховете изпратиха с 5,3% нагоре цената на акциите на производителя на спортни стоки - най-големият ѝ ръст от повече от две години. Това предполага, че и други инвеститори споделят желанието начело на компанията да застане ново лице.

Ерик Лейдке, който е глобален ръкoводител на бранда, е топ кандидат за наследник на Хайнер, но той трябва да остане на своята позиция, твърди Сток Коб, старши анализатор на Southeastern, която притежава повече от 3% от Adidas.

“Смятаме, че Adidas трябва да разгледа и външни кандидати”, коментира Коб.

Adidas, която губи позиции и заради нови конкуренти като Under Armour, трябва да направи подбора добре. Миналата година печалбата на компанията спадна с 22%, а пазарната ѝ стойност се сви в 38%. Същевременно Adidas се опитва да остане достатъчно конкурентна на Nike. Последната контролира около 59% от пазара на спортни обувки в САЩ, а Adidas - 4,4%, твърди компанията за проучвания NPD Group.

Adidas вече се е свързала с няколко души, които са външни за компанията. Бившият главен изпълнителен директор на Luxottica Group Андреа Гера е обсъдил възможността да поеме поста, твърдят двама души, запознати с въпроса. Рорстед, датският главен изпълнителен директор на Henkel, също е една от възможностите. Представителите на двамата отказват да коментират въпроса.

“Става дума за дълъг процес по осигуряването на плавен преход и намирането на най-добрия кандидат”, заяви говорителят на Adidas Жан Руно. По думите му компанията разглежда както вътрешни, така и външни кандидатури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още