IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Burberry би очакванията на анализаторите с по-добре представяне на Острова

Приходите от търговия на дребно остават почти без промяна на ниво от 423 млн. паунда през трите месеца до края на юни

15:36 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският производител на луксозни стоки Burberry, който направи разтърсващи промени в топ ръководството си по-рано през тази седмица, отчете приходи за първото тримесечие, които се оказаха малко над очакванията на анализаторите, след като потребителите във Великобритания са увеличили покупките си в края на отчитания период, съобщава Bloomberg.

Приходите от търговия на дребно остават почти без промяна на ниво от 423 млн. паунда през трите месеца до края на юни, заяви базираната в Лондон компания в сряда. Анализаторите очакваха приходи от 415 млн. пуанда, сочи медианната оценка, компилирана от Bloomberg. Продажбите спрямо същия период на миналата година отчитат спад от 3%, което също бие очакваното понижение от 5% на анализаторите.

„Великобритания, която е най-големият ни пазар в региона, се подобрява през последните седмици на тримесечието, доставяйки растеж между 4% и 6% на годишна база“, казва Burberry. “Външната среда остава предизвикателна“.

Burberry изненада инвеститорите през тази седмица, обявявайки, че Кристофър Бейли ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор и ще се фокусира върху засилване на творческия дизайн, след като двегодишният експеримент да изпълнява и двете роли доведе до по-слаба печалба и срив на акциите. Компанията, бореща се със забавяне на разходите в луксозния сектор, ще има нов главен изпълнителен директор, който ще изпълнява ролята и на оперативен директор след планираното оттегляне на досегашния ръководител Джон Смит.

Светъл лъч сред тревогите на Burberry е слабият паунд: 10-процентов спад на лирата може да добави около 90 млн. паунда печалба преди данъците, смятат анализаторите на MainFirst Bank. В интервю за Bloomberg Television Бейли заяви, че слабият паунд „помага по определени начини“.

Бейли заяви още, че новият главен изпълнителен директор Марко Гобети подкрепя стратегията, която той е следвал, включваща стесняване на продуктовата линия на Burberry, фокусирането върху чанти и онлайн продажби, както и намаляването на разходите. Неговият план да се таргетират годишни спестявания от 100 млн. паунда за три години предполага съкращаване на работни места, които може да са стотици, твърди анализаторът Марио Ортели от Sanford C. Bernstein.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още