IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли уловки в офертите за круизни пътешествия?

Седемдневна ваканция на кораб за 400 евро на човек е подвеждаща реклама, предупреждават туроператори

13:10 | 30.05.11 г. 8
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В навечерието на туристическия сезон, когато много семейства все още не са планирали летните си почивки, от Българското круиз общество предупреждават за некоректни туристически агенции, които могат да подведат потенциалните си клиенти с нереално ниски оферти за пътешествия с кораб.

Зад първоначалната оферти от 200 – 400 евро на човек за 7-дневна ваканция често се крие редовен морски транспорт с параход, комета или ферибот, което в никакъв случай не е „круиз” и не включва туристическите атракции и програми, типични за този вид туристически обиколки, обясняват експерти.

Злоупотребява се и със звездната категоризация на корабите, предупреждават от българското круиз общество. Бегъл поглед на интернет офертите показват, че повечето круизи се извършват с кораби 4 и 5 звезди, като нискокатегорийни плавателни съдове почти не се обявяват, което е далеч от реалността.

Корабите от първа до трета категория обикновено са построени през 70-те и 80-те години и понеже в круиз-индустрията все още няма официална категоризация, често се злоупотребява с представянето на тези плавателни съдове като предлагащи първокласно пътуване, предупреждават експерти.

За да привлекат повече клиенти, нелоялни компании злоупотребяват и с условията за „лукс“, предлагани по време на пътуването. Като ориентир на българските туристи представяме четирите сегмента, в които са разпределени круизите.

* Икономичен (наричан още бюджетен, съответства на 2-3 звезди при хотелите) – обслужва се от стари модели кораби, пуснати на вода през 70-те и 80-те години с тесни каюти и общи пространства, далеч различаващи се от атмосферата и дизайна на съвременните круиз кораби. Обслужването е all inclusive, като храната е евтина на блок маси. Ориентировъчна цена на ден за пасажер в двойна каюта е 90-100 евро.

* Стандартен (модерни големи кораби, които отговарят на 4-5 звезди в хотелите) - тук няма all inclusive, храната е добра, но не е висша кухня (освен в специализираните ресторанти на борда). Напитките не са включени в цената (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Атмосферата и комфорта са на много добро ниво, вечерните забавления са в стил Бродуей, много забавления и занимания за деца. Ориентировъчна цена на ден легло в двойна каюта е 100 – 110 евро.

* Първокласен (модерни кораби, съответстващи на 5 звезди) - значително по-малки като капацитет от стандартния сегмент, значително по-малко деца на борда. Кухнята е много по-добра от тази в стандартния сегмент, дори понякога граничеща с гурме. Сомелиери на борда. Напитките отново не са включени в цената (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Ориентировъчна цена на ден за легло в двойна каюта е 120 – 130 евро.

* Ултра-лукс (малки кораби 6 звезди и.r големи луксозни яхти) - съотношението обслужващ персонал към пасажери е 1:1. Висша, гурме кухня. Понякога напитките са включени в цената. Деца почти липсват. Забавленията са ограничени. Възрастовата граница на гостите е най-висока, в сравнение с останалите сегменти. Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта (обикновено са само апартаменти, с или без балкон) започва от 250 евро нагоре.

От българското круиз общество предупреждават хората, които влизат в директен контакт с круиз линиите, да проверят достоверността на тази информация. Официалната статистика на Международната асоциация на круиз линиите сочи, че 9 от 10 туристи, които вече са били на подобни пътешествия, предпочитат да се консултират с круиз експерт за следващите си пътувания.

Продажбите он-лайн чрез сайтовете на круиз линиите са в границите на 10%, и то главно за американския пазар, при клиенти с опит в круизите. Самите организатори на круиз линии забраняват на американските агенции да приемат чрез своите сайтове резервации от Европа, включително и от България, предупреждават експерти.

Потребителските права на клиентите от България са защитени единствено при резервация, направена чрез българска туристическа агенция/туроператор, припомнят от круизното общество.

Българското круиз общество е неправителствена организация, подпомагаща информираността на българските пасажери, туроператори и туристически агенции, за достиженията и текущото състояние на световната круиз индустрия. Към асоциацията сътрудничат обучени и акредитирани експерти от Асоциацията на круиз експертите във Великобритания, чиято цел е да следят тенденциите и да дават препоръки на клиентите от България при избора на най-подходящото пътешествие като продукт, време на пътуване, дестинация и пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
victor359
преди 6 години
Правил съм резервации он-лайн. Вярно през агент, но не български. Сайтовете ***.seascanner.com и ***.riverscanner.com вършат перфектна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
pashestvenik
преди 12 години
Браво на това круиз общество! Нека съмнямащите се да отидат на круиз за 200 евро! Стига са ни лъгали, че за жълти стотинки ще обиколим света в комфорт и ще ни и хранят, ще ни забавляват и т.н. Всичко си има цена. За 200 - 300 евро можеш да ядеш кебапчета и да пиеш бира при някоя хазяйка на нашето море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Тая статия малко на платено съобщение ми прилича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Борса
преди 12 години
Дай координати на компанията, с която си пътувал. Може и на ЛС ако се смята за реклама. Бирата е от мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
troika
преди 12 години
браво, че пуснахте тези коментари, защото едностранчивото представяне на информация от пиарите на този круизен съюз със сигурност не благоприятства за най-изгодните оферти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Оооооооооо ами защо не се запитате колко много пък лъжат тук в България с офертите за почивка в хотелите ? Аз знам за такава измама за 24 май в хотел в Рибарица ииииии какво от това....куче влачи рейс диря няма хей...ето това е тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
2012
преди 12 години
Явно на някои сам им дръпнали от пазарния дял и пишат откровени глупости срещу конкуренцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
KPAHK
преди 12 години
Аз пък току що (вчера) се прибрах от тъкв круиз по горните описания - СТАНДАРТЕН, само дето цената беше 350Е за 7 дена - 50 Еврака на калпак (децата - free), така че офертите за си напълно реални и няма никакви уловки.Качеството на кораба и обслужването бяха без забележки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
хайде и аз да допринеса малко значи ако искате да ходите на круиз има ласт минит оферти където могат да се получат много добри цени на http://***.expedia.com/daily/deals/default.asp#lmCruise за цял святосвен това има виртуален тур на корабите които се предлагат така че няма начин да ви минат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още