IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Парижки синдром“ отблъсква китайските туристи от френската столица

Романтичният образ на Париж рязко контрастира на това, с което се сблъскват китайците в града

11:46 | 18.08.14 г.
<p>
	Китайците често се оплакват от лошото обслужване и мръсните улици на Париж. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайците често се оплакват от лошото обслужване и мръсните улици на Париж. Снимка: архив Ройтерс

Престъпността

Поради факта, че често носят големи суми пари, китайските туристи често стават жертва на джебчии. Последните са толкова много в Париж, че миналата година персоналът в Лувъра стачкува с искането за по-засилено полицейско присъствие в района на музея.

Китайските медии пък твърдят, че 48 туристи от азиатската страна са били ограбени, докато са се отправяли към хотелските си стаи в предградията на Париж.

Безопасността е от първостепенно значение за китайците. През 2012 г. Париж е оценен от туристите като отлично място по отношение на храната, обслужването и културните събития. Той се проваля по два показателя – безопасност и чистота. Двете категории показват високи нива на неудовлетвореност сред потребителите – съответно 58% и 64%, сочи проучване, проведено от Парижкото туристическо бюро.

Уязвимите“ азиатци

Преди няколко месеца Китай предложи да изпрати част от своите полицаи в Париж, които да помагат на туристите. В крайна сметка това не се случи, тъй като двете страни не успяха да се споразумеят на какви правила трябва да се подчинява китайската полиция.

И все пак градът е „осъзнал“, че азиатските туристи са уязвими. Това лято Париж разположи мобилни полицейски участъци в автобуси, паркирани в близост до основните забележителности в града.

"Не оставяйте мобилните си телефони на масите в кафенетата“ и „избягвайте носенето на скъпи бижута“ са сред съветите, посочени в „Ръководство за безопасност в Париж“, което е достъпно за китайците от 2013 г. Уебсайтът на парижката полиция поддържа версия и на китайски език.

Обслужването

„Парижкият синдром“ е породен от различието между реалността и романтичните очаквания на посетителите. Гостите трябва да се справят с враждебност от страна на местни жители и липса на гостоприемост от обслужващия персонал в сферата на туризма, посочва Джоу.

"Сервитьорите са нетърпеливи, не говорят английски. Нашите клиенти ни казват, че парижаните са груби“, коментира той.

За да промени този образ, Търговската камара за туризъм в района на Париж създаде програмата „Do You Speak Tourist?”, която предлага на професионалистите в индустрията езикови обучения и информация онлайн за различните националности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още