IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизната индустрия мечтае за пътешествия до Куба

Стоплянето на отношенията между Куба и САЩ ще даде нов тласък на индустрията

16:27 | 10.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мина повече от месец, откакто американският президент Барак Обама обяви плана си да разхлаби рестрикциите, свързани с пътуванията от Америка до Куба. Круизната индустрия обсъжда възможностите, а всички ръководители на компании в бранша наричат „неосъществена мечта“ шанса да видят собствените си кораби, които спират на пристанището в Хавана, пише MarketWatch.

В скорошно интервю новоназначеният главен изпълнителен директор на Norwegian Cruise Line Франк Дел Рио заяви, че това не е просто мечта. По думите му хората наистина копнеят да отидат в Куба.

Пречката това да се случи са американските рестрикции, които не позволяват пътувания до Куба с цел туризъм. Изявлението на Обама зарадва мнозина, които искат да отидат до карибския остров по различни причини, включително за да видят семейството си. Вдигането на ембаргото ще бъде необходимо за пълното отваряне на Куба за американците. 

Ако този момент наистина настъпи, бизнесът може да нарасне значително. Според Американската асоциация на туристическите агенции повече от 500 хил. американци ще посетят чрез круизи Куба през първите две години от вдигането на ембаргото. Други 1 млн. туристи ще пристигнат в страната по въздух.

И все пак круизната индустрия не е изправена единствено пред проблемите, свързани с американската политика. Факт е, че голяма част от кубинските пристанища не са оборудвани за работа с големи кораби като круизните.

"Има редица фактори за обсъждане преди круизните линии да се ангажират с добавянето на тази дестинация към маршрутите си“, казват от Асоциацията на круизните компании.

Дел Рио смята, че ако круизните кораби могат да пътуват до Куба, печеливши ще бъдат не само круизните фирми и туристите. По думите му икономиката на Флорида също ще спечели и вероятно ще се наложи да разшири местните пристанища.

"Въздействието ще бъде не само върху инфраструктурата в Куба, но и върху тази в Маями“, посочва Дел Рио в телевизионно интервю.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още