IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алпийската Ибиса се подготвя за странен ски сезон

Местните власти в Ишгъл търсят начин да предпазят курорта от това да се превърне в ново огнище на Covid-19

13:40 | 10.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;PETER J. BRENNAN/Bloomberg</em></p>

Снимка: PETER J. BRENNAN/Bloomberg

Докато се вози в кабинков лифт от офиса си в града до Vider Alp, популярен австрийски ресторант в планината, Гюнтер Зангерл е стресиран. Управляващият директор на компанията за лифове в Ишгъл Silvrettaseilbahn AG дава най-доброто от себе си, за да обезопаси района, когато става дума за коронавируса. Обичайно мястото привлича средно по 13 хил. скиори на ден, а в по-натоварените дни – по над 20 хил. души. През лятото курортът е имал с около три четвърти от посетителите през нормална година. Ще бъде „голям успех“ да достигнем това ниво през по-натоварения зимен сезон, коментира Зангерл, който няма известна връзка със собственика на бара. „Очаквате да се справяте със сняг, вятър, лавини“, коментира той, докато гледа към пресечения алпийски терен. „Но никога не е имало нещо подобно“.

Някои от трамваите в Ишгъл могат да поберат до 150 души. Кабинковите лифтовете са проектирани да събират десетки. А повечето от седалковите лифтове за шест или осем души и имат балони, които могат да бъдат затворени, така че предпазват скиорите в случай на неблагоприятно време, но пък могат да задържат потенциално изпълнения с вируси въздух.

Придвижването с трамваи и лифтове е под 15 минути, a ако някой от прозорците остане отворен, твърди Зангерл, ще има достатъчна циркулация на въздуха, така че скиорите да се качат в планината без да се заразят. Въпреки че близките Сан Антон и германския Цугшпите намаляват капацитета на кабинковите си лифтове до около две трети от летния максимум, Зангерл твърди, че не планира да стори същото, освен ако правителството не нареди.

„Ако ограничите броя на хората в лифтовете, гостите ще прекарат повече време натъпкани плътно на опашките долу“, коментира още той. Австрия класифицира ски лифтовете като обществен транспорт, така че пътниците ще трябва да носят маски и да спазват дистанция от един метър помежду си. Но правителството все още не е издало конкретни ограничения на капацитета, нито инструкции как точно може да се наложи социално дистанциране там.

Особено проблемни са ресторантите. Те имат широки открити тераси за слънчевите дни, но при по-неприятно време облицованите в дърво интериори се напълва дотолкова, че приличат на сауни. Капацитетът в трапезариите ще бъде намален, с допълнително пространство или бариери между масите. Служителите на публични работни места ще трябва да носят маски, а дезинфектанти ще бъдат разположени навсякъде – на входовете на ресторантите и на лифтовете, самите кабинки ще се дезинфекцират често. Към билета за лифт ще се дават бъфове, разбира се, с логото на Ишгъл, които хората ще могат да слагат пред устата и носа си. Приложението на Ишгъл, което много посетители инсталират на телефоните си, за да следят къде са карали ски, ще има функция за проследяване на контактите, която ще предупреждава потребителите, ако са били в непосредствена близост до хора, които по-късно са дали положителна проба за Covid-19.

Справяне с бъдещи огнища?

Градът планира собствени мерки, като често тестване на работниците в хотелите, ресторантите и лифтовете. На гостите ще се предлагат тестове за Covid, чиито резултати ще излизат за една вечер. През лятото те бяха безплатни, но по време на ски зона, когато броят на посетителите нараства десетократно, може и да се плащат. А властите твърдят, че ще следят и канализацията – да, вирусът се появява и там, за да откриват огнищата, преди те да нараснат значително.  

Все още остава неясно какво ще се случи, ако има продължително огнище, като това, което затвори курорта през март. Досега Ишгъл не е обявил подробни планове за справяне с поредна блокада. Изглежда просто разчита, че ще има сезон без огнища.

„С предпазните мерки, които вземаме, не мисля, че ще попаднем отново в тази ситуация“, твърди Андреас Щайбъл, управляващ директор на местния борд за туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още