IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Универсално зарядно за телефони от догодина

Компаниите, които са се разбрали за общо зарядно, са: Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson и Texas Instruments

14:47 | 30.07.10 г.
Универсално зарядно за телефони от догодина

От 1-ви януари 2011 г. мобилните телефони на водещите производители, които се продават в страните от ЕС, ще бъдат оборудвани с еднакво зарядно. Това пише немският вестник Die Welt, позовавайки се на източник в централата на Европейската комисия, която отговаря за промишлеността и предприемачеството.

„Много съм доволен, че производителите постигнаха споразумение, с което ще се улесни животът на потребителите. Те ще могат да зареждат мобилните си телефони навсякъде с новото единно зарядно устройство. Това също така означава значително по-малко отпадъци от електронно оборудване, тъй като на хората вече няма да им се налага да изхвърлят старото зарядно устройство, когато си купят нов телефон. Много съм радостен също така, че това решение беше постигнато посредством саморегулиране. По тази причина Комисията не счита за необходимо въпросът да бъде законодателно уреден“, заявява Гюнтер Ферхойген, заместник-председател на Комисията в сайта на Европейската комисия.

Компаниите, които са подписали меморандума за разбирателство за използването на единно зарядно устройство, са Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson и Texas Instruments.

Универсалните устройства ще бъдат оборудвани с щепсел тип микро-USB за свързване към мобилен телефон.

Причината за подготвяното отдавна преминаване към единно зарядно устройство, според представители на Европейската комисия, е фактът, че повечето от водещите производители на мобилни телефони използват различни видове зарядни устройства, които са несъвместими с модели на други производители. Това води до обстоятелството, че европейците са натрупали различни видове зарядни устройства, а и при покупката на нов телефон те стават ненужни и трябва да се изхвърлят.

По-рано международната асоциация GSMA съобщи, че всяка година по целия свят по тази причина на боклука отиват 51 хиляди тона зарядни устройства. Очаква се въвеждането на единен стандарт да намали количеството на тези отпадъци.

През октомври 2009 г. единният стандарт за мобилни устройства бе одобрен от Международния съюз по далекосъобщения. По решение на Съюза мобилните телефони трябва да бъдат оборудвани и със съответните букси за микро-USB, но краен срок за преминаване към един и същи модел модел зарядно така и не беше обявен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още