IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай вече се появи фалшификат на iPhone 5

Ментето почти не се различава от все още непредставения официално смартфон

17:26 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Китай вече се появи фалшификат на iPhone 5

Полицията в Шанхай е арестувала петима души, замесени в производството на фалшив  вариант на смартфона iPhone. Те са част от организирана банда, която се занимава с асемблиране и продажба на смартфони „ментета”, предаде Ройтерс.

Според агенцията фалшивият модел почти не се различава от оригиналния смартфон на Apple, който все още не е направил пазарния си дебют.

В групата са намерени около 200 броя от фалшивия смартфон, като себестойността на едно такова устройство, с използване на някои оригинални компоненти, възлиза на 313 долара, докато в интернет моделът се продавал за 620 долара.

Според материала на Ройтерс е изключително трудно фалшивият продукт да бъде различен от оригиналния, защото на външен вид и като функции двете устройства са напълно еднакви. Единствената разлика е, че батерията на фалшификата издържала по-малко време.

От Apple засега отричат официален коментар.

Китай често е критикуван за бавния напредък, който правителство отбелязва в овладяването на разрастващото се интелектуално пиратство и ширещото се производство на стоки ментета, които са основната причина за напрежението в отношенията на Пекин с търговските му партньори.

През юли американска блогърка, която живее в китайския град Кунмин, разпространи снимки на три магазина, направени да изглеждат досущ като магазини на Apple. Тя ги снимала и ги качила снимките в своя блог BirdAbroad, на които може да се види, че персоналът носи фланелки с логото на Apple, разговаряйки с потребители в магазина. Виждат се и реклами на iPad2.

По-късно властите затвориха два от фалшивите магазини. Проверка на 300 търговски обекта в града откри пет „самопровъзгласили“ се магазина на Apple, които работели, без да имат разрешение от компанията.

Apple, която ще представи своя iPhone 5 след няколко дни, продаде рекордните 20,34 млн. iPhone през последното тримесечие, въпреки че най-новият модел е вече на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още