IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подхвърлена във въздуха топка прави панорамни снимки на 360 градуса

Във вътрешността на кълбото са скрити 36 2-мегапикселови камери с фиксиран фокус

10:37 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В топката са скрити 36 2-мегапикселови камери с фиксиран фокус. <em>Снимка:&nbsp;jonaspfeil.de</em></p>

В топката са скрити 36 2-мегапикселови камери с фиксиран фокус. Снимка: jonaspfeil.de

Германският студент от Техническия университет в Берлин Йонес Пфайл е разработил топка, предназначена не за игра, а за правене на снимки. Прототипното устройство представлява мултисензорна камера, която заснема една моментална 360-градусова панорамна снимка, пише германското икономическо издание Handelsblatt.

Във вътрешността на топката, която е част от дипломната работа на Пфайл, са скрити 36 2-мегапикселови камери с фиксиран фокус, които се активират автоматично, щом топката достигне върха на полета си. Устройството е снабдено с акселерометър, който следи ускорението на топката и заснема образа, достигайки най-високата точка на траекторията си, понеже тогава е в най-голям сравнителен покой, като скоростта му и земното притегляне са в равновесие.

Камерите са вградени в сферична обвивка, изработена чрез 3D-принтиране, която пък е подплатена с дунапрен, за да предпази устройствата от счупване, в случай, че топката не бъде хваната. Снимките се изтеглят с USB и може да бъдат разглеждани в пълното им 360-градусово величие чрез специален софтуер.

Правенето на панорамни снимки по обичайния начин е много трудоемък процес, тъй като потребителят трябва ръчно да завърта камерата около оста й. А през времето, за което камерата се завърта, сниманите обекти може да се преместят спрямо предишния кадър, оставяйки замъглени или празни места.

Студентът планира да представи изобретението си, за което вече е подал молба за патентоване, през декември на изложението Siggraph Asia 2011 в Хонконг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още