IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung представи Sci-Fi устройство

Благодарение на "умния" часовник смартфонът може да си седи в чантата или джоба

22:04 | 04.09.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглеждаше сцената в Берлин по време на представянето на джаджата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглеждаше сцената в Берлин по време на представянето на джаджата. Снимка: Ройтерс

Това беше най-лошото пазената тайна в технологичната индустрия. Както се очакваше, Samsung представи в сряда своя компютърен часовник Galaxy Gear. Джаджата позволява на потребителите да се обаждат, да разглеждат съобщения и да диктуват текстови съобщения (SMS), както бе демонстрирано от концерна в Берлин в навечерието на изложението за потребителска електроника IFA.

В гривната е вградена и малка камера за моментални снимки. Gear работи чрез връзка със смартфон – но първоначално „умният часовник“ ще е съвместим само с някои устройства на южнокорейския производител, предава Ройтерс. Засега дори и техният брой е ограничен. Засега само премиерите от Ifa Galaxy Note 3 и Galaxy Note 10.1 могат да осъществяват контакт с джаджата. Малко по-късно софтуерът ще бъде напаснат и към други устройства от поредицата Galaxy.

На сцената компанията демонстрира как умната гривна може да направи смартфона ненужна вещ. Устройството се направлява чрез 1.63-инчов сензорен екран, както и с жестове и гласови команди. Ако устройството регистрира входящ разговор, достатъчно е да посегнете с него към ухото си, за да отговорите на повикването. С гласовия контрол може да проверите времето, да съставите текстово съобщение и да го изпратите. „Gear носи целия дигитален живот на китката", заяви мениджърът на Samsung Пранав Мистри . Това е "устройство от научната фантастика“.

Със специално проектирани приложения устройството може да бъде обновено, например да се превърне в хронометър, който да показва разстояние и скорост. Samsung обещава живот на батерията от повече от 25 часа – ако тази стойност е реалистична, то батерията ще стигне най-малко за цял ден. Корпусът е изработен от висококачествена стомана и е наличен в различни цветове.

В технологично отношение Samsung Galaxy Gear разполага с 800 MHz процесор, 512 МВ оперативна памет и 4 GB вградена памет. Джаджата ползва Bluetooth 4.0 за връзка с телефона. 

Както се очакваше, Samsung представи и нов модел на гигантския фоблет Galaxy Note. Galaxy Note 3 има 5,7 инчов Super-AMOLED дисплей с Full-HD резолюция. Заради тънкия му обем Note 3 е малко по-дебел от Galaxy S4, който обаче разполага с 5-инчов екран. Като цяло новият фоблет е със следните размери - 151,2 x 79,2 x 8,3 милиметра. И тежи 168 грама. 

Основната камера на Galaxy Note III е с резолюция от 13 МР и записва Ultra HD видео или Full HD. Отпред джаджата има 2-мегапикселова камера. Любопитен момент е, че задният панел на устройството е от мека материя и ще се предлага в цяла гама цветове, като потребителят ще може да ги заменя. Устройството разполага още с Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC, MHL 2.0 и инфрачервен порт за ползване на телефона като дистанционно управление. 

И двете устройства ще бъдат пуснати в продажба на 25-и септември в 149 страни. Поне в САЩ Galaxy Gear ще струва 299 долара. За Galaxy Note 3 засега не бе обявена цена.

С Galaxy Gear Samsung подгрява конкуренцията за пазара за умни часовници. Досега такива устройства продават Sony и шепа стартъпи, но според съобщения в медиите Apple и Google работят над собствените си устройства. Пазарни изследователи очакват, че пазарът за такива джаджи ще се разраства бързо през следващите години. ABI Research изчислява, че през идната година ще бъдат продадени между 6,5 и 8 млн. смартчасовници, а до 2017 г.  броят им ще бъде 100 млн.

Снимки от представянето вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Заради теб бойче нема да ви чета повече неграмотния сайт ! Може да се похвалиш на всевищния си... балък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
хахахах, investor, вие сте *** бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Добре де, ама как се говори през това нещо? По-точно - как се слуша - блутут слушалка ли трябва да се носи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Благодаря, поправено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sergo
преди 10 години
"Устройството се направлява чрез четириинчов сензорен екран,........."Да, а *** не!- 1.63-инчов е.Поправете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още