IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Domino's ще тества доставки на пица с роботи

Нова Зеландия ще е поле за изпробване на новата инициатива

10:49 | 18.03.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гигантът в сферата на бързото хранене Domino's планира да започне да тества доставки с роботи в Нова Зеландия, пише Business Insider.

Ходът е подкрепен от новозеландското правителство, а самата компания обяви, че работи с властите по осъществяването на своите планове да пусне DRU (Domino's Robotic Unit – подразделение за роботи).

Роботът с четири колела, разработен в Австралия, е висок по-малко от метър и има контейнер, в който могат да се поберат до 10 пици, като ги запазва топли.

Устройството има батерия и използва сензори, с които избягва препятствията по пътя си. Според Domino's роботите могат да доставят пица в радиус от 20 км от нейните заведения, а след това да се върнат, за да бъдат заредени отново.

Клиентите получават код, когато правят поръчка, който въвеждат на клавиатура на робота, за да се отключи отделението, в което се намира пицата им.

Генералният мениджър на веригата в Нова Зеландия Скот Буш заяви, че компанията е уверена, че DRU ще стане неразделна част от „семейството на Domino's”. Според него това е пътят към бъдещето и фирмата е изключително развълнувана от възможността да тества подобни нововъведения.

Въпреки че не е ясно кога точно започват доставките, министърът на транспорта Саймън Бриджес заяви, че правителството работи с Domino's по проекта и няма търпение той започне.

"Това е вълнуваща възможност за Нова Зеландия... през последните 12 месеца аз активно и агресивно промотирам Нова Зеландия като място за тестове на нови транспортни технологии“, коментира той.

Нова Зеландия все още работи по регулацията на безпилотните превозни средства като DRU, които са създадени, така че да могат да се придвижват както на платното, така и по тротоарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
редно е да се запитаме, защо Амазон се отказа от идеите си за разнос на продукти с дронове... явно има причина. В щатите, реално ако имам къща с двор и дрона мине над него съм в пълното си право да го сваля с каквото имам под ръка. Не знам как е в Нова Зеландия де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Това ако стане в България известно време ще ям пица безплатно. Че и за съседите може да остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Де късмет, че повечето им доставчици са *** парчета и така си паркират раздрънканите 20 годишни кошници около пицарията, че е въпрос на време да ошамаря някого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още