IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Renault се замисли за закриване на заводи

Партньорът Nissan може да освободи производствен капацитет за френската компания в Европа

09:38 | 01.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Renault има проблеми с конкурентоспособността си в Западна Европа и Франция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Renault има проблеми с конкурентоспособността си в Западна Европа и Франция. Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен концерн Renault обмисля възможността за цялостно затваряне на свои заводи в Европа заради лошото състояние на европейския автомобилен пазар.

В интервю за германското специализирано издание Automobilwoche, цитирано от Ройтерс, главният оперативен директор Карлос Таварес заяви, че в момента мениджмънтът преговаря със синдикатите и им обяснява колко широка дупка има по отношение на конкурентоспособността.

„Имаме проблеми с конкурентоспособността ни в Западна Европа и Франция“, допълва ръководителят на оперативния бизнес и маркетингов директор.

От съюза с Nissan се знаело, че има значително подобряване на производителността в работата на японския партньор във Великобритания и Испания. „Тези заводи са наистина страхотни", каза Таварес. Междувременно алиансът ще обсъдят дали Nissan, подобно на случилото се в Индия, може да предостави свой производствен капацитет на Renault. „Това е една възможност", казва той.

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Renault Карлос Госн заяви от своя страна в петък, че френският автомобилостроител може да изчезне "в сегашния си вид", ако не е в състояние да бъде конкурентен на собствения си пазар. Същевременно обаче подчерта, че за момента компанията не планира да съкращава работни места във Франция. 

Признанието на Таварес потвърждава тежкото положение, в което се намира по-голямата час от автоиндустрията в Европа заради повторната рецесия в ЕС. През миналата седмица в рамките на автомобилното изложение в Париж финансовият директор на германския концерн Volkswagen Ханс Дитер Пьотч предупреди, че няколко от неговите конкуренти са застрашени да отпаднат от пазара без специална финансова подкрепа от правителствата. От Peugeot Citroen обявиха, че търсенето на автомобили дори на пазарите в Северна Европа се свива.

Вторият основен френски автомобилен концерн PSA обяви още през лятото масови съкращения на работни места. Управляващото от май правителство на президента социалист Франсоа Оланд се намеси и обяви мерки за насърчаване на бранша. През август броят на безработните в страната за първи път от 13 години мина 3 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
" .... мениджмънтът преговаря със синдикатите и им обяснява колко широка дупка има по отношение на конкурентоспособността." - случка от живота на завод в Китай, изполвана от даровит режисьор за сюжет на научнофантастичен филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още