IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche отчита поредна победа в съдебната си битка в САЩ

Още 12 хедж фонда се отказват от съдебни дела пред Апелативния съд, спорът се мести в Германия

11:05 | 07.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Porsche отчита поредна победа в съдебната си битка в САЩ

Дъщерната на най-големия европейски автомобилен производител Volkswagen компания за премиум автомобили Porsche може да се похвали с поредна етапна съдебна победа в САЩ. Още дванадесет хедж фонда са се отказали от претенциите си преди заседанието на Апелативния съд на САЩ на втора инстанция, предаде Ройтерс. Ищците просто са изтеглили своите жалби. Цялостното преместване на съдебния спор в Германия става все по-вероятно.

„Нашето разбиране винаги е било, че този процес трябва да се решава в Германия“, заяви през януари говорител на концерна. Тогава Porsche постигна споразумение с повече от 20 ищци, с което се спират всички производства във Върховния съд на щата Ню Йорк във връзка с битката за поглъщане с Volkswagen. Сега компанията изчаква те да подадат жалби в съда в Германия в рамките на 90 дни, каквото споразумение бе постигнато. 

„Решението е положително за Porsche, защото евентуално присъжданите обезщетения в Германия са значително по-ниски, отколкото тези в САЩ“, пояснява анализаторът от Equinet Тим Шулд. Според него обаче достигането до това споразумение не е изненадващо. Шулд не пропусна да добави, че независимо от преместването на това дело от Ню Йорк в Германия, в САЩ се изчакват решения от още няколко заведени дела. 

Дванадесетте ищци, които сега са се отказали от разглеждане на исковите им молби на втора инстанция, заведоха дела в края на 2011 г. в Брауншвайг. Сред тях е и известният хедж фонд Elliott. В делото в Брауншвайг те настояват за обезщетение в размер на 1,8 млрд. евро. Съдебните дела в САЩ бяха отхвърлени през декември на първа инстанция.

Обвиненията към Porsche Holding са в измами и неоснователно обогатяване във връзка с осъществяването на сделки с акции на Volkswagen през 2008 година. Хедж фондовете говорят за загуба в размер на повече от 1,4 млрд. долара (около 1,035 млрд. евро).

Porsche твърди от своя страна, че делата, заведени пред съдилищата в Ню Йорк, са недопустими и неоснователни. Местните власти нямали юрисдикцията да разглеждат подобни искове.

При продължаващия вече години съдебен спор в САЩ става дума за предполагаемото манипулиране на пазарната цена на обикновени акции на VW с помощта на сложни операции с опции. Porsche Holding е придобил от 2005 г. насам в малки стъпки акции от VW, но през март 2008 г. отрече, че иска да контролира много по-големия концерн от Волфсбург.

През октомври 2008 г. базираната в Щутгарт компания извади козовете си - тя обяви, че вече си е осигурила пряк и непряк достъп до почти 75 процента от правата на глас във VW.

Заради съобщението от март обаче много инвеститори на фондовия пазар заложиха на падащи цени на VW. Те продадоха акции на компанията с цел да ги купуват обратно на по-ниска цена. Акциите на VW обаче поскъпнаха до небесата, преминавайки и над 1 000 евро, и направиха междувременно концерна от Волфсбург една от най-ценни компании на фондовия пазар в света.

От лятото автомобилната марка Porsche принадлежи изцяло на концерна от Волфсбург, а Porsche Holding продължава да притежава все още около половината от правата на глас във VW.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още