fallback

Работниците от завода на Opel в Бохум отхвърлиха оздравителния план

Фабриката затваря в края на следващата година, повече преговори няма да има

21:45 | 21.03.13 г. 7

Служителите на завода на Opel в Бохум са отхвърлили плана за преструктуриране, който беше предложен за обсъждане от ръководството на компанията. Това означава, че предприятието ще бъде затворено в края на следващата година, предаде Ройтерс.

Мениджмънтът на Opel предложи фабриката да работи до края на 2016 г. и след това да бъдат запазени 1 200 от 3 000-те работни места, като работниците бъдат пренасочени към други звена.

В замяна обаче заетите в завода трябваше да се съгласят да се отложи увеличаването на заплатите.

Opel – вторият най-голям бранд на американския гигант General Motors (GM), изгуби милиарди през последните години, тъй като заради кризата продажбите на автомобили в Европа паднаха до 20-годишно дъно. Компанията вече направи мащабни съкращения на хиляди работни места, включително затвори завода си в Белгия в края на 2010 г.

Въпреки шанса да се запазят 1 200 работни места, работниците и служителите предпочетоха да отхвърлят предложението на ръководството.

“Аз виждам резултата като ясен вот на недоверие в управлението на Opel”, коментира Кнут Гислер от синдиката IG Metall, а от компанията изразиха съжалението си, че не се е стигнало до компромис.

“Един голям шанс беше загубен”, посочи Манфред Герлих, ръководител на завода на Opel в Бохум. Той потвърди, че няма да има повече преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
fallback