IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bugatti Type 57SC - най-скъпата ретро кола

Автомобилът е бил част от частна колекция, а цената, на която е бил купен на аукцион, е между 30 и 40 млн. долара

11:22 | 10.05.10 г.
1936 Bugatti Type 57SC Atlantic
1936 Bugatti Type 57SC Atlantic
Моделът от 1936 Bugatti Type 57SC Atlantic, уникат сред уникатие, се превърна и в най-скъпата кола сред возилата втора ръка.

Аукционната къща Gooding&Company така и не пожела да разкрие точната сума, за която е била изтъргувана колата, но обяви, че е постигнат нов рекорд в сферата на ретро автомобилите.

Сайтът Autoblog съобщава, че цената положително е между 30 и 40 млн. долара, което надскача няколко пъти сумата от 12,2 млн. долара, платена през миналата година за модел от 1957 на Ferrari 250 Tesla Rossa, припомня USA Today.

„Изключително съм доволен, че успях да намеря нов купувач за колата, която е и една от най-известните и ценни модели, които са били част от лична колекция, но въпреки това рядко са били показвани пред обществеността през последното десетилетие“, каза Дейвид Гуудинг, президент на Gooding&Company пред USA Today.

Според Гуудинг този модел е прототип на Aerolithe Electron Coupe, което беше показано на изложение в Париж през 1935г. и предизвика нечуван фурор зради дизайна и техническите характеристики. По-късно Bugatti създава три модела Atlantics, всеки различен по нещо от другите.

Колата, която е била продадена на аукцион този път, е с номер на шасито 57374 и е първата от най-първата серия, която завладя редица автомобилни фенове по целия свят.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още