IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават квоти за женско представителство на шефските постове

Действията, които предприемат редица страни за броя на жените на ръководни постове, може да направи квалифицираните дами особено търсени за попълването на квотите

11:59 | 16.07.10 г.
Скоро квалифицираните дами може да станат особено търсени на пазара на труда. Снимка: sxc.hu
Скоро квалифицираните дами може да станат особено търсени на пазара на труда. Снимка: sxc.hu

Действията, които предприемат редица страни за броя на жените на ръководни постове, може да направи квалифицираните дами особено търсени за попълването на квотите

Едва 12,6% от изпълнителните директори в компаниите, включени в британския борсов индекс FTSE 100, са жени. Промяната е минимална – за миналата година делът им е бил 12,2%.

Ако се вземе предвид по-голям брой компании (около 600 - от индекса FTSE 250 и компаниите с малка капитализация от FTSE SmallCap), делът на жените намалява до едва 5%.

Проучването е направено от консултантската компания за подбор на персонала Egon Zehnder International и идва в момент, когато в САЩ се подготвя законопроект за квотите за жени и хора от малцинствата, които трябва да участват в управлението на компаниите, за да се избегне дискриминацията.

Раздел 342 от законопроекта, който, ако мине в средата на юли пред Конгреса, ще бъде гласуван окончателно на 18 юли, ще изисква федералните агенции, участващи в регулирането на финансовите институции, да създадат Агенция за интегриране на малцинствата и жените.

Работата на новата административна единица ще бъде да съблюдава за „расовото, етническо и полово разнообразие“.

По-слабо представяне

Миналата година финансовият регулатор във Великобритания подчерта, че се наблюдава липса на жени на висши ръководни позиции във финансовия сектор на страната.

Жените заемат 44% от работните места в банковия, финансов и застрахователен сектор, но са много по-слабо представени на по-висшите етажи на властта в сферата на финансовите услуги.

От институцията не уточняват дали повечето жени във властта са щели да повлияят благоприятно върху ефекта от кризата и да смекчат последствията й, но уточняват, че за да се използва максимално капацитетът на квалифицираните жени, трябва да им бъде позволен достъпът до висшия мениджмънт.

Правителството на Великобритания тази седмица даде отговор във връзка със становището на регулатора, като каза, че на талантливите дами не им е било отказвано да заемат подходящи за знанията им постове, съобщава BBC News.

Квоти

Във Великобритания досега не са били предлагани квоти, които да осигурят по-силното представяне на жените на управленско ниво.

Управителят на Egon Zehnder International в Лондон Андрю Роскоу казва, че постъпките от страна на други държави за действие в тази посока ще има отражение и върху Великобритания.

„Възможно е да няма достатъчно квалифицирани жени в другите страни, които да посрещнат квотите, и рискът, който се задава, е ограниченото количество от квалифицирани дами във Великобритания да бъдат привлечени навън, което ще направи по-трудно постигането на баланса у нас“.

В Норвегия е приет закон, според който жените съставляват поне 40% от управителния борд на компаниите.

По думите на специалистите от Egon Zehnder International други страни в Европа, като Испания, Франция и Германия също се стремят към стъпки за промяна на съотношението мъже-жени в управителните звена на бизнес сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още