IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралете на кеша в хип-хопа

Изпълнителите на „бунтарската“ музика успяват да запазят състоянията си стабилни въпреки кризата

12:34 | 19.08.10 г.
<p>Първенецът в класацията на най-богатите рапъри е Джей Зи. Снимка: Flickr</p>

Първенецът в класацията на най-богатите рапъри е Джей Зи. Снимка: Flickr

Дори в период на разклатена икономика най-богатите рапъри успяват да „опазят“ състоянието си. В несигурни времена постигането на стабилност обикновено означава успех – такъв е случаят и с хип-хоп изпълнителите тази година.

В топ 20 на най-печелившите изпълнители на рап музика общата сума на заработеното от „отличниците“ е повече от 300 млн. долара, показват данни на списание Forbes.

Цифрите са същите като през изминалата година въпреки проблемите в икономиката в световен мащаб и фактът, че музикалната индустрия търпи загуби от това, че новите технологии навлизат все по-усилено на пазара и пречат на изпълнителите да защитават музикалните си права над парчетата, които правят.

Преди близо четири години рапърът Джей Зи се обърна на шега към своите колеги, като изпя „Ако на това му казвате пари, аз плащам повече за данъци“. Оказа се, че това не е само самохвалство.

Джей Зи е изкарал 63 млн. долара за последните 12 месеца, което му спечели короната за втора поредна година в класацията за най-печеливши рапъри. Върху доходите си той ще плати 35% данъци, или близо 22 млн. долара – сума, която е по-голяма от тази, която е изкарал който и да е друг рапър, с изключение на втория в класацията Пи Диди.

„Джей Зи е на върха в собствената си игра“, казва Раян Шинман, шеф на Platinum Rye, най-големият търговец на музика за САЩ. „Малцина са другите изпълнители, не само в хип-хопа, които са успели да изградят от името си марка“.

Отличниците в хип-хопа и приходите им за последната година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още