IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато и джетът не е достатъчен

Какво да подарим на някой, който си има всичко?

12:25 | 01.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Когато и джетът не е достатъчен

Всяка година преди празниците хората се измъчват от един и същи въпрос: как да намерят подходящ подарък за човек, който си има всичко, пише Bloomberg.

Каприша Маршал, бивш шеф на службата за държавен протокол на администрацията на американския президент Барак Обама, също познава това чувство. На  тази позиция ѝ се е налагало да намира подаръци за световните лидери - хора, които притежават най-хубавите коли и самолети; хора с много домове без ипотеки.  Какво е научила? При подаряването значение има не само мисълта - малко проучване и късмет помагат изключително много.

Едно от най-големите ѝ предизвикателства е бившият президент на Китай Ху Дзинтао. Докато разглежда различни статии, за да избере най-подходящия подарък, Маршал разбира за увлечението на Ху по древната китайска игра Го, в която противникът се обгражда с камъчета. Подаръкът, който ѝ хрумва: нефритени камъни от родния щат на Барак Обама Хавай. 

Когато Дейвид Камерън посреща семейство Обама на Даунинг Стрийт през 2011 г., Маршал забелязва, че за повода се наложило да пренесат грил от вилата на британския премиер в провинцията. При държавната визита на Камерън във Вашингтон на следващата година той получава като подарък луксозен американски грил.

Хората, които се мъчат да изберат подарък за богатите си приятели, често се опитват да надхвърлят стандарта на получателя му - това е губеща тактика, твърдят експертите. Вместо това професионалистите се стремят да подарят преживяване или пък да подсилят даден спомен. А това не означава да похарчат огромна сума.

Според Деби Дингъл, съпруга на сенатора от Мичиган Джон Дингъл, важно е "личното отношение". За президента Джордж Буш това е рядка книга, която знаела, че той иска да притежава. На приятелите си тя обича да подарява изсушени череши или топъл десерт, приготвен в родния ѝ щат.

Храната е традиционен избор за много от професионалистите в подаръците. Аманда Даунс, социален секретар на британското посолство във Вашингтон, е фен на тази тактика. Подходящ подарък за празнична вечеря е мед от собствените кошери на посланика, пай или пък малки торбички с лавандула. Освен това храната има свойството да изчезва. "Всички имаме твърде много неща", твърди Даунс. "Изхвърлянето на непотребните вещи е много важно".

Алкохолът също е подходящ избор, като особено предпочитани са червените вина и класическите напитки, смята Джеймс Клуър, който отговаря за вината в Qatar Airways.

Адам Мар, който продава подаръци на елита на Вашингтон от близо 20 години, съветва да се избягват коледните украшения, тъй като хората често ги пазят в опаковката и ги подаряват на други свои приятели. Той препоръчва да се купуват неща, които хората харесват, но не винаги биха си купили: например френски нож за сирена или пък книга с модни фотографии. И двете струват под 75 долара. В краен случай, според Мар, винаги може да подарите нещо със снимка на домашния любимец на приятелите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още