IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Япония да се превърне в новия хазартен център на Азия?

Президентът на Las Vegas Sands е готов да инвестира 10 млрд. долара в страната, стига правителството да легализира казината

11:04 | 26.02.14 г.
<p>
	Очаква се бум на инвестициите в хазартната индустрия, ако Страната на изгряващото слънце легализира казината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се бум на инвестициите в хазартната индустрия, ако Страната на изгряващото слънце легализира казината. Снимка: Ройтерс

След като отвори казина в Макао и Сингапур, Шелдън Аделсън се насочва към друг нов азиатски пазар, пише Businessweek.

Бизнесменът спечели доста от бума в хазарта в бившата португалска колония и югоизточния град-държава. Сега президентът на Las Vegas Sands иска да построи нов хазартен курорт - този път в Япония, и е готов да инвестира 10 млрд. долара в страната.

Със споделянето на плановете си за инвестиции магнатът без съмнение се надява да привлече вниманието на японските законодатели. Хазартът в казина е нелегален в Япония. Но поддръжниците на премиера Шиндзо Абе може съвсем скоро да се погрижат за този проблем.

Абе подкрепя легализацията, а неговата партия има мнозинство в японския парламент, който в момента обсъжда съответните законодателни промени.

И преди е имало опити за легализация, но те са се проваляли. Сега обаче на фона на подкрепата на Абе и статута на Токио на домакин на Олимпиадата през 2020 г. шансовете за успех са по-големи отвсякога.

Легализацията се радва и на подкрепата на водещи бизнес лидери. Икономическата политика на Абе може да привлече и още някои скептици.

Заради липсата на възможности за хазарт в родината си японците посещават казина в Южна Корея, Филипините, Макао и Сингапур и дори на по-далечни места като Австралия, САЩ и Европа.

Сега обаче йената е слаба благодарение на икономическата политика на Абе и за хазартните туристи пътуванията в чужбина са по-скъпи, а Япония е много по-достъпна за чужденците.

В момент, когато икономическата програма на Абе е изправена пред сериозно предизвикателство заради увеличението на данъка върху потреблението през април (от 5 на 8%), премахването на забраната за казината в третата по големина икономика в света може да изиграе доста положителна роля.

"Ако законодателите премахнат забраната, очакваме в сектора да има наплив на средства", коментират анализаторите от CLSA. Япония може да стане третата по големина дестинация за казино хазарт в света след САЩ и Макао, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още