IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите руснаци се лишават от любимите си ястия заради забраната за внос

В краткосрочен план руските санкции вероятно ще доведат до покачване на цените и ще добавят 0,5% към инфлацията тази година, която ще достигне 7%

13:18 | 08.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският франчайз оператор на веригата пицарии Papa John може да замрази плановете си за експанзия, тъй като забраната за внос увеличава разходите ѝ, разкрива главният изпълнителен директор Крис Уин. Той твърди, че компанията има други възможности, като използването на моцарела от Аржентина, която е с 15% по-скъпа.

Операторът ще търси и местни доставчици, с чиято продукция да замени стоките от ЕС. Много компании за месо в Русия зависят от вноса от ЕС, тъй като животновъдството не е особено развито в страната, коментира Уин.

"С тези мерки Путин цели да окаже натиск върху долара и се опитва да стимулира местните производители, но това ще навреди на обикновените хора и няма гаранция, че планът ще проработи“, обяснява той.

Собствениците на висок клас ресторанти твърдят, че ще пострадат най-много от забраната за внос, както и италианските, и испанските заведения за хранене.

Инвеститорите

Инвеститорите не одобряват решението. Индексът Micex отчете спад от 0,1% в 11:52 ч. местно време в Москва, увеличавайки тазгодишния си спад до 11%. Рублата отслабна с 0,6% до 36,4950 за долар – най-ниското ниво от март, когато Русия анексира Крим.

В краткосрочен план забраната вероятно ще доведе до покачване на цените и ще добави 0,5% към инфлацията тази година и 1% през 2015 г., твърди главният икономист на Alfa Bank Наталия Орлова. Общата инфлация се очаква да достигне 7% през 2014 г. и 8 на сто през следващата, допълва тя.

Дори рискът от увеличаването на цените на хранителните стоки изглежда няма да окаже негативно влияние върху подкрепата, с която се ползва Путин. Тя достига 87% този месец, а негативните нагласи на руснаците към САЩ се покачват до 74% през юли. За сравнение - през януари те възлизат на 44%, разкриват данни на Levada-Center. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
И накрая Куроедов ще замени Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
KostadinovK
преди 9 години
Да не забравяме черната борса и триковете с реекспорт.Санкциите и ограниченията са рай за контрабандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Абе тия от Бръмбър съвсем изтрещеха. Богатите руснаци са толкова богати, че могат да си вземат един мужик всеки ден да ходи до Норвегия да им лови прясна сьомга и да им я носи лично, което не е забранено от ембаргото.Виж средната класа може да го отнесе ( както винаги) и вместо да хапва вкусни български или гръцки домати с гръцки или италиански зехтин на салата за вечеря, да мине на традиционната за Русия капуста с нерафинирано олио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още