IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba Pictures инвестира в компанията на Стивън Спилбърг

Това е поредната китайска инвестиция в холивудска фирма напоследък

10:18 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Интернет магнатът Джак Ма обединява усилията си с холивудския режисьор Стивън Спилбърг в рамките на най-новата китайска инвестиция в американската развлекателна индустрия, пише Financial Times.

Alibaba Pictures, листнатото в Хонконг подразделение на най-голямата китайска компания за електронна търговия Alibaba, заяви в неделя, че ще придобие миноритарен дял и място в борда на директорите на компанията на Стивън Спилбърг Amblin Partners, занимаваща се със заснемането и дистрибуцията на филми. Условията на сделката не са обявени.

Amblin беше създадена в края на миналата година с инвестиция от Reliance Group и Entertainment One.

Alibaba ще копродуцира филми с Amblin и ще помага за дистрибуцията им в Китай.

„Има все по-голямо търсене на премиум съдържание от цял свят от страна на китайските потребители“, коментира в изявление Ма, който е основател и председател на Alibaba, допълвайки, че се надява, че партньорството ще служи като „мост между културите“.

"Amblin Partners и Alibaba Pictures ще могат да предоставят китайски истории на американската публика“, коментира Спилбърг по време на брифинг. „Можем да донесем по-голяма частица от Китай в Америка и да видим повече от Америка в Китай“.

Китайски компании правят безпрецедентeн пробив в Холивуд, в рамките на по-голямата тенденция към придобивания в чужбина. Но част от тези инвестиции са доста спорни. Миналата седмица Джон Кълбърсин, ръководител на подкомисия към Конгреса в САЩ, която съблюдава финансирането за Министерството на правосъдието, заяви, че холивудските инвестиции на най-богатия човек в Китай, Уан Дзиенлин, трябва да бъдат преразгледани.

Американските придобивки на компанията на Уан – Wanda Group, включват веригата кина AMC Entertainment Holdings и филмовото студио Legendary Entertainment. Освен това Wanda започна ексклузивни преговори за придобиването на Dick Clark Production, която организира наградите Златен глобус и Miss America pegеant.

Подобни инвестиции от чуждестранни компании в строго контролираните развлекателна и медийна индустрия в Китай не са позволени, което кара властите в САЩ да настояват за по-голяма свобода в това отношение.  

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още