IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коби Брайънт – легендата, която остана завинаги на 41 години

Мамбата беше талантлив баскетболист, но и доста добър предприемач

13:02 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спортната кариера

През 1996 г. той бе поставен на 13-то място в отбора на „Шарлот Хорнетс“, който го продаде на „Лейкърс“ - единственият отбор, за когото някога той ще играе. Още в началото на кариерата му работната му етика го отличава от другите. Дългогодишният треньор на НБА Байрън Скот си спомня, че е намерил Брайънт, когато е бил на 18 години, да стреля сам към коша в празен салон два часа преди тренировка.

„Излизам на терена и поглеждам, а там е Коби Брайънт, той стреля в тъмното“, казва Скот пред Business Insider през 2017 г. „Стоях там вероятно около 10 секунди и си казах: „Това дете ще бъде страхотен играч".

Брайън беше талантлив баскетболист, чиято интензивност и работна етика станаха известни в целия спортен свят. Той влезе в НБА през 1996 г. директно от гимназията и като най-младия играч в лигата оказа почти незабавно въздействие за „Лейкърс“. По онова време отборът бе в търсене на следващата звезда, за да продължи легендата, която включваше Джери Уест, Уилт Чембърлейн, Карим Абдул-Джабар и Меджик Джонсън.

Необикновените събития в живота му продължават и сега, защото въпреки личностите различия, той се събира със Шакил О’Нийл в края на 90-те и печели три поредни първенства - изключителна кариера, защото в отсъствието на "Шак" той стана безспорен лидер на „Лейкърс“ през 2009 и 2010 г. и най-ценен играч в още две шампионски години.

Веднъж Коби вкара 81 точки в една игра, като е вкарал поне 40 точки цели 100 пъти. В прощалния си мач през 2016 г. той вкара 60 точки на 37-годишна възраст. „Mamba out“ - с тези думи приключи кариерата си изключителният спортист с емоционалната си прощална реч. Дори неговите противници му се поклониха.

А изключителният спортист имаше немалко противници. Бившият му треньор Фил Джаксън веднъж го определи като незрял и арогантен. И до днес не са разрешени обвиненията за изнасилване срещу Брайънт от 2003 г. Процесът забуксува, тъй като ищецът изненадващо се оттегли от него. Баскетболистът загуби подкрепата на обществеността, както и тази на своите спонсори. С края на изпитанието, което не стигна до присъда, гигантът на спортните стоки Nike отново почука на вратата на суперзвездата си.

Бизнес кариерата на Коби

Неимоверната популярност на Брайънт, включително в Китай, го направи ценен поддръжник дори след като завърши спорната кариера. Никое партньорство обаче не беше толкова голямо, колкото дългогодишната му връзка с Nike Inc. Брайънт подписа договор с компанията през 2003 г. и се превърна в един от най-важните посланици на марката. Nike изгради цяла линия за облекло около него и пусна повече от десет модела обувки с подписа на Коби. 

„Той беше един от най-великите спортисти на своето поколение и оказа неизмеримо влияние върху света на спорта и баскетболната общност“, се казва в съобщение на компанията.

Брайънт беше привлечен от живота като бизнесмен още по време на спортната си кариера. Заплатите на играча в размер на до 27 млн. долара на сезон и приходите от спонсорството направиха Мамбата мултимилионер - той търсеше и намираше инвестиции за парите си.

Например при производителя на спортни напитки BodyArmor, който обяви едва в средата на януари, че ще стане официален партньор на Северноамериканската футболна лига MLS. Брайънт е партньор от 2014 г., а ранната му инвестиция за 6 млн. долара сега се оценява на над 200 милиона долара според спортния оператор ESPN. Самият Коби беше голям фен на ФК Барселона и приятел с Лионел Меси.

И сякаш всички трофеи не бяха достатъчни, та Брайънт трябваше да притежава и „Оскар“. През 2018 г. филмът "Скъпи баскетбол", на който той е съсценарист, спечели престижната награда за най-добър анимационен късометражен филм. Наскоро Брайънт, който бе силно ангажиран с дейността си деца и младежи, влезе в медийния бизнес със своята продуцентска компания Granity Studios. „Най-добрият начин да вдъхновите следващото поколение спортисти е чрез истории“, каза той пред пресата през 2017 г. след премиерата на своя филм, награден с „Оскар“.

ЛеБрон Джеймс замени Брайънт преди години като най-младият играч, който вкарва поне 30 000 точки в кариерата. Едва в нощта срещу неделя „кралят“ мина Коби в списъка на най-успешните стрелци в историята на НБА. Мамбата му отдаде признание в Twitter - това остава последният туит на спортната легенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още