IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При какаото няма инфлация, а дефлация

През октомври цената на какаото в Западна Африка се понижи с 18,5% на годишна база

19:30 | 25.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Vishwanathan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vishwanathan/Bloomberg

Досега пандемията не е нанесла големи щети на производството на шоколад. След спада в началото на 2020 г. през тази година то се е увеличило в световен мащаб с около четири процента и почти се е върнало на нивото отпреди кризата, става ясно от информация на Световната асоциация на производителите на какао (ICCO). Продажбите на производителите на шоколад също се възстановиха. Най-големият производител в света, белгийско-швейцарската компания Barry Callebaut, отчете ръст от 4,6%

.

Въпреки нарастващото търсене обаче цените на какаото спадат, а с тях и доходите на производителите на какао. Всяка година в света се продават шоколадови изделия за приблизително 122 млрд. евро, от които земеделските производители получават само около 7,3%. През октомври цената на какаото в Западна Африка се понижи с 18,5% на годишна база. За да се издържат тамошните производители, тя трябва да е с 50% по-висока.

Цените ще продължат да падат, а бедността ще се увеличи, прогнозира т. нар, Cacao-Barometer - докладът за тенденциите на асоциацията на неправителствените организации и синдикатите на пазара на какао със седалище в Нидерландия.

Делът на Fairtrade в Германия е 17%

„Конвенционалните програми за помощ не помагат", казва изследователят Юка Ваартс от Аграрния университет във Вагенинген пред DPA. Тя е автор на ново проучване за доходите на земеделските производители на какао.

Повече от 60% от общото производство на какао, възлизащо на почти пет милиона тона годишно, идват от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Но 75% от производителите на какао в тези страни не получават достатъчна за нормален живот заплата. Това означава, че нямат достатъчно средства за храна, жилище, образование и здравеопазване.

Твърде малки полета, твърде малък добив

През последните 30 години производството на какао се е увеличило повече от два пъти. Свръхпроизводството, казва Ваартс, е довело до спад на цените и доходите. Но само повишаването на цените няма да помогне. Правителствата на Кот д'Ивоар и Гана вече изплащат на земеделските стопани добавки, за да подсигурят доходите им. Дори и цените да се удвоят, само около 41% от фермерите ще спечелят достатъчно, за да изпратят децата си на училище например. Много фермери имат твърде малки полета и твърде малки добиви, казва Ваартс.

Производителите в организацията за справедлива търговия Fairtrade наистина плащат на своите фермери справедлива цена. Но това помага само на тези, които имат достатъчно площ. А делът на Fairtrade в световната търговия все още е малък - около 17% в Германия.

„Повишаването на пазарната цена е само част от решението“, казва Ваартс. Пазарът трябва да бъде регулиран, допълва той. Примерът с добива на петрол се набива от само себе си - нещо като какаов ОПЕК, където добивът и цената се регулират. Площите за отглеждане трябва да са достатъчно големи и да има мрежа за социална сигурност, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още