IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще субсидират ли посредниците приватизацията на Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ?

АПСК не казва с каква комисиона е спечелен конкурсът за продажба на държавните 33% в Е.ОН и така може би пропуска да си спести разходи

12:04 | 13.06.11 г.
Ще субсидират ли посредниците приватизацията на Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ?

ПФБК бе избрана за инвестиционен посредник при борсовата приватизация на по 33% от Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби. На второ място в конкурса на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е класиран Булброкърс, а на трето - ЦКБ.

Съществува възможност посредникът продавач да субсидира продажбата и тя е зададена от АПСК, която е определила минималната комисиона да е 0,1%, въпреки че само комисионата на БФБ-София е 0,24% с ДДС.

Комисионата е с дял от 70% в избора на посредник. Другите 30% зависят от опита му в приватизационни сделки, реализирания оборот на БФБ-София, опита му в публични предлагания (първични - IPO и вторични - SPO) и други статистически данни, по справка изготвена от БФБ-София.

Тази справка е част от документацията по търга и е била променяна няколко пъти. Според два независими източника публичните предлагания са били оценени по номинална стойност, а не по емисионна стойност. Така предлагането на 200 хил. акции на Трейс груп холд с емисионна цена от 110,5 лв. за акция би било оценено като предлагане за 200 000 лв., а не за 22,1 млн. лв.

По-важното в случая обаче е, че АПСК не дава информация за комисионите, с които са кандидатствали посредниците, или поне спечелилият. Тя не бе предоставена на Investor.bg, както и не е предоставена на поискали я кандидати.

Ако бъде обявена, вероятно ще се получи още по-ниска комисиона на вече обявените търгове за посредник по борсовата приватизация на държавните дялове в ЧЕЗ и ЕВН, съответно ще се спестят разходи, което би трябвало да е основна цел.

Спестяването може да е в рамките на 140 000 лв. за всеки 100 млн. лв. от приватизационната цена на продаваните акции от електроразпределителните дружества. Това е така, защото толкова е разликата между 0,24% с ДДС (комисионата на БФБ-София) и 0,1% (минималната комисиона в критериите за избор на посредник).

Самата БФБ-София ще получи по 400 хил. лв. за всеки 100 млн. лв. приватизационна цена на акциите, тъй като комисионата от 0,2% без ДДС е дължима и от продавача, и от купувача, и общо става 0,4%.

БФБ-София ще получи комисиони и при вторичната търговия с акции на дружествата. Ако акциите от електроразпределителните дружества се продадат за 250 млн. лв., БФБ-София ще получи 1 млн. лв., което не е малко на фона на текущата й пазарна капитализация от 18,6 млн. лв.

Дали даден посредник би субсидирал приватизационната процедура? Да, ако прецени, че рекламният ефект, включително сред кандидат-купувачите, е достатъчно голям.

Посредникът ще може да определя и детайлите от процедурата за приватизация, което ще му позволи да убеди потенциален голям купувач да стане именно негов клиент. Такъв потенциален голям купувач може да бъде мажоритарният собственик на някое от електроразпределителните дружества.

Този кандидат-купувач ще иска посредникът да зададе такива детайли за приватизацията, които да дадат предимство на големите пред малките инвеститори, например да няма определена квота акции за малките инвеститори.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още